Europa laukia atsakymų dėl Rusijos vaidmens Abchazijoje

Šiandien Lietuvos Prezidentui Valdui Adamkui viešint Batumyje (Gruzijoje), Gruzijos Prezidentas Michailas Saakašvilis Lietuvos vadovui surengė darbo pusryčius.

Pokalbio metu valstybių vadovai pasikeitė nuomonėmis apie atskilusiose Gruzijos teritorijose susiklosčiusią padėtį, kaimyninių šalių veiksmus bei galimą Europos Sąjungos vaidmenį sprendžiant Abchazijos klausimą.

Lietuvos Prezidentas atkreipė dėmesį į tai, kad neapibrėžtumai, kylantys dėl nesprendžiamų konfliktų Gruzijoje, sukuria terpę įvairiems išpuoliams ir dar labiau didina įtampą regione.

"Gruzijai, kaip ir visai Europai, reikia kuo aiškesnių atsakymų, ką vienoje ar kitoje šalyje veikia svetima kariuomenė, koks jos mandatas ir įgaliojimai", - V.Adamkus.

"Deja, klausimų šiandien - daugiau nei atsakymų. Po vadinamosios „taikdariškos" misijos priedanga sukurtos tokios sąlygos, kai šimtai tūkstančių iš Abchazijos ištremtų gyventojų negali sugrįžti namo, o likusieji savo ateitį priversti sieti su svetimos kariuomenės pasilikimu, o ne su savarankiškais savo pačių apsisprendimais. Argi tai - ne iškraipytų standartų politika?" - stebėjosi Lietuvos Prezidentas.

Lietuvos vadovas teigiamai įvertino Gruzijos Prezidento ir Gruzijos vyriausybės pastangas spręsti problemą iš esmės ir laikantis tarptautinės teisės principų. Jis sakė palaikąs Gruzijos vadovų mėginimus išbandyti visus konflikto sprendimo kelius, tarp jų ir dialogą su Rusija.

V.Adamkus dar kartą patikino, kad Lietuva visiškai remia Gruzijos teritorinį integralumą.

Gruzijos Prezidentas M.Saakašvilis padėkojo Lietuvos valstybei už nuolatinę paramą Gruzijai ir jos euroatlantiniams siekiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių