Estija kelerius metus nesieks NATO oro policijos misijos perkėlimo

Estijos gynybos ministerija teigia, kad artimiausius kelerius metus nesieks NATO oro policijos misijos perkėlimo iš Šiaulių į Estijos šiaurėje esančią neseniai rekonstruotą Emari karinę oro bazę.

Ministerijos atstovas spaudai Peeteris Kuimetas BNS sakė, kad visa reikiama infrastruktūra bazėje bus įrengta ne anksčiau kaip 2015-aisiais.

„Emari oro bazė pradinę operacinę parengtį pasieks 2012 metų pabaigoje, tačiau tai nereiškia, kad joje bus galima nuolat dislokuoti karinius naikintuvus ar kad jie ištisą parą galės atlikti operacijas iš bazės“, - BNS sakė P.Kuimetas.

„Planuojama, kad bazė pilną parengtį pasieks 2015-aisiais, po to, kai bus pastatyta būtina infrastruktūra, įrengta būtina aparatūra ir pasamdyta papildomai personalo. Todėl Baltijos šalių oro policijos misijos rotavimo į Emari šiuo metu nėra ir artimiausiais keliais metais nebus darbotvarkėje“, - teigė jis.

Baltijos šalių gynybos pareigūnų sluoksniuose svarstoma, kad ateityje NATO oro policijos misija galėtų būti rotuojama, t.y. viena naikintuvų pamaina keturiems mėnesiams būtų dislokuojama Lietuvoje, o kita, pavyzdžiui, Estijoje.

Baltijos šalys neturi pakankamų pajėgumų užtikrinti oro erdvės apsaugą, todėl šiuos pajėgumus užtikrina kitų Aljanso šalių pajėgos. Šiuo metu NATO yra oficialiai įsipareigojusi vykdyti oro policijos misiją iki 2014 metų.

Lietuva, Latvija ir Estija siekia, kad NATO oro policijos misijai būtų suteiktas ilgalaikės misijos statusas, tačiau pareigūnai sako, kad realesnė galimybė yra misijos pratęsimas iki 2018 metų. Sprendimas turėtų būti priimtas iki NATO viršūnių susitikimo Čikagoje 2012 metų gegužę.

Šiuo metu NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse atlieka Šiauliuose dislokuoti Danijos naikintuvai F-16.


Šiame straipsnyje: NATOmisija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių