ESBO vadovas tikisi „geros valios“ energetinio saugumo srityje

Lietuvoje viešintis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) vadovas sako tikįs, kad siekiant užtikrinti energetinį saugumą organizacijoje atsiras "gera valia".

Tai ESBO generalinis sekretorius Marcas Perrinas de Brichambaut (Markas Periną de Brišambo) sakė Vilniuje prasidėjus energetikos ekspertų susitikimui, kuris, kaip tikisi Lietuvos pareigūnai, gali paskatinti naudingą dialogą apie energetinį saugumą.

"Mes pasikliaujame impulsu, kuris ateina iš šalių narių, akademinės bendruomenės, o mūsų darbas yra pamažu sukurti koncepciją politikai nubrėžti, sukurti bendra sutarimą ir supratimą. Pasiekimas bus atsiradusi koncepcija ir gera valia, kuri pamažu atsiras", - žurnalistams sakė ESBO generalinis sekretorius M.P. de Brichambaut.

Renginyje dalyvaujantis Užsienio reikalų ministerijos ekonominio saugumo departamento direktorius Audrius Brūzga BNS sakė manantis, kad Lietuva ESBO diskusijoms apie energetinį saugumą gali suteikti "pridėtinės vertės". Pasak jo, ESBO, nors ir neturėdama konkrečių instrumentų energetinio saugumo srityje, mėgina ne tik kurti dialogą, bet "užbėgti galimiems konfliktams už akių".

"Lietuvoje energetikos srityje vyksta daugybė dalykų, reformos visose srityse. Yra sukaupta daug gero potencialo, žinojimo ir, manau, juo reikia pasidalinti, nes dabar yra unikali galimybė paskatinti tą dialogą. Lietuva kitais metais pirmininkaus šiai organizacijai, kuri vienija 56 valstybes. Mums reikia daugiau supratimo daugiau bendradarbiavimo ir, manau, tai pasitarnaus Lietuvos nacionaliniams interesams", - kalbėjo A.Brūzga.

"Taip, (ESBO - BNS) neturi atskiro, pajėgaus instrumento, kuris turėtų savo misiją ir galbūt mandatą. Pats energetinio saugumo reiškinys dar iki galo nėra suprastas ir įsisąmonintas. Tai yra naujas dalykas, bet, aš manau, kad ESBO yra tą organizacija, kur iš dialogo randasi tam tikras supratimas ir galbūt jis eis toliau, iki teisinių instrumentų įtvirtinimo", - aiškino diplomatas.

ESBO Ekonominės ir aplinkosaugos veiklos koordinatorius Goranas Svilanovičius žurnalistams aiškino, kad ESBO, sukviesdama 56 šalis dialogui apie energetinį saugumą siekia, kad nepasikartotų pastaraisiais metais įvykę energetinių šaltinių tiekimo pertrūkiai.

"Pastarajame dešimtmetyje patyrėme daugiau nei du tiekimo pertrūkius. (...) Ką darysime jai artimiausiais metais situacija pasikartos? Ar turime pakankamą energijos šaltinių tiekimą, kas yra mūsų partneriai, kaip mes gauname energiją, ar patys gaminame, kaip dalinamės, ar turime saugyklas? Noriu pasakyti, kad tai tikrai tapo pasauliniu klausimu. (...) Mes sukviečiame visas šias šalis ir diskutuojame apie mechanizmus, neleisiančius tam pasikartoti", - kalbėjo G.Svilanovičius.

Lietuva 2011 metais pirmininkaus ESBO.


Šiame straipsnyje: ESBOenergetinis saugumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių