EP gali reaguoti į VTEK kritiką V.Tomaševskiui

Europos Parlamentas (EP) gali reaguoti į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) kritiką Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderiui Valdemarui Tomaševskiui dėl jo pareiškimų apie lenkų mažumos padėtį Lietuvoje.

Abejojama, ar VTEK, kritikuodamas europarlamentaro pasisakymus, neviršijo savo kompetencijos. Šis klausimas įtrauktas į Europos Parlamento Teisės reikalų komiteto pirmadienio posėdžio darbotvarkę.

V.Tomaševskio teigimu, šis klausimas bus svarstomas atsižvelgiant į grupės europarlamentarų kreipimąsi.

"Grupė europarlamentarų kreipėsi į Europos Parlamento vadovybę, kad reaguotų, ir pirmadienį ketinama svarstyti šį klausimą. Akivaizdu, kad tai šiurkštus Europos Sąjungos sutarties ir Europos Parlamento nepriklausomumo pažeidimas", - BNS sakė V.Tomaševskis.

Pasak jo, VTEK negalėjo svarstyti europarlamentaro veiklos.

VTEK pareiškimą sausio mėnesį priėmė reaguodama į Lietuvos Sąjūdžio kreipimąsi. Organizacijos vardu išplatintą kreipimąsi pasirašiusiam konservatoriui parlamentarui Rytui Kupčinskui užkliuvo V.Tomaševskio teiginiai per susitikimą su Europos Komisijos pirmininku Jose Manueliu Barroso (Žozė Manueliu Barozu), taip pat Lenkijos europarlamentarų laiškas Europos Parlamento (EP) vadovui Jerzy Buzekui (Ježiui Buzekui).

Rugsėjį V.Tomaševskis J.M.Barosso klausė, ar jam žinoma, kad tautinių mažumų teisės Lietuvoje regresuoja, o lenkų mažuma Lietuvoje diskriminuojama.

VTEK sausio 22 dienos sprendime pareiškė, kad V.Tomaševskis "viešojoje erdvėje tendencingai kalba apie Lietuvos Respubliką kaip apie valstybę, esą pažeidžiančią joje gyvenančios lenkų tautinės mažumos teises", o jo

"viešas elgesys ir pasirinkta veiklos forma nerodo pagarbos žmogui ir valstybei, teisingumui, nedidina pasitikėjimo valstybe ir jos institucijomis".

VTEK sprendimu tirti V.Tomaševskio žodžius pasipiktino ir grupė Lietuvos Seimo narių, kurie paragino parlamento vadovę dėl įgaliojimų viršijimo skirti papeikimą.

Lietuvoje gyvena per 200 tūkst. save lenkais laikančių žmonių. Tai didžiausia tautinė mažuma Lietuvoje.


Šiame straipsnyje: Tomaševskis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių