Emigracijos iš Lietuvos tempai mažėja

Lietuva praėjusiais metais dėl emigracijos prarado mažiau žmonių nei ankstesniu laikotarpiu. Labiausiai emigrantus iš Lietuvos traukia Europos Sąjungos (ES) valstybės, iš kurių populiariausia - Jungtinė Karalystė.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2007-aisiais iš Lietuvos į užsienio valstybes gyventi nuolat arba ilgiau negu šešiems mėnesiams išvyko 26,5 tūkst. žmonių, tai yra daugiau nei tūkstančiu (4,7 proc.) mažiau negu prieš metus. Prieš metus emigravo 27,8 tūkst. žmonių.

Patraukliausios išlieka Europos Sąjungos valstybės narės - į jas išvyko du trečdaliai emigrantų. Populiariausia valstybė tarp emigrantų - Jungtinė Karalystė, kur įsikūrė per 30 proc. išvykusių lietuvių.

Lietuviai taip pat emigruoja į Airiją (16 proc.), Vokietiją (8 proc.), Ispaniją (4 proc.) ir Daniją (3 proc.) bei kai kurias ES nepriklausančias šalis: JAV (11 proc.), Rusiją (7 proc.), Baltarusiją (5 proc.).

Daugiausia žmonių iš Lietuvos kiek ilgesniam laikotarpiui išvyko 2005 metais - tuomet šalį paliko net 48,1 tūkst. gyventojų.

Apie išvykimą iš Lietuvos praėjusiais metais deklaravo daugiau kaip pusė emigrantų - 13,8 tūkst. arba 52,1 proc. visų išvykusiųjų.

Iš viso nuo 2001 metų Lietuva neteko apie 182,5 tūkst. šalies gyventojų, tačiau remiantis gyvenamosios vietos deklaravimo duomenimis į šalį parvyko 43,2 tūkst. žmonių. Vis dėlto iš Lietuvos išvykusiųjų skaičius viršija atvykusiųjų. Šis skirtumas pernai sudarė apie 139 tūkst. gyventojų.

Lietuvą palieka daugiausia jaunų, iki 30 metų amžiaus žmonių. 25-29 metų amžiaus lietuviai tarp išvykusiųjų sudaro apie penktadalį - tai yra 18 proc. Kiek jaunesnių ir vyresnių išvykusiųjų grupės sudaro po 13 proc.

Statistika rodo, kad vyresni nei 60 metų amžiaus žmonės emigruoti nelinkę - pernai tokių žmonių buvo vos 4 proc.

Statistikos departamento duomenimis, iš Lietuvos pernai emigravo 2,9 tūkst. vaikų, tačiau bendra tendencija liudija, jog lietuviai nelinkę išvykti su savo atžalomis. Dauguma (72 proc.) emigrantų vaikų liko Lietuvoje su vienu iš tėvų, 28 proc. - su seneliais ar kitais giminaičiais.

Pažymėtina, kad daugėja emigrantų su aukštuoju išsilavinimu. 2007 metais beveik kas ketvirtas 16 metų ir vyresnio amžiaus emigrantas buvo baigęs aukštąją ar aukštesniąją mokyklą. Kas aštuntas vyresnis nei 15 metų emigrantas buvo specialistas - mokytojas, dėstytojas, gydytojas, o kas dešimtas - aukštos kvalifikacijos darbininkas ar aptarnavimo srities darbuotojas.

Pagrindinė emigracijos priežastis, kaip ir anksčiau, lieka darbas. Nustatyta, kad pernai kas antras 15 metų ir vyresnio amžiaus emigravęs gyventojas prieš išvykdamas iš Lietuvos nedirbo.

BNS inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių