EK: referendumas dėl jėgainės nieko nepakeis

Europos Komisija dar kartą pakartojo, kad net jeigu Lietuvos gyventojai referendume pritartų Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimui, tai negalėtų turėti jokio poveikio Lietuvos Stojimo į Europos Sąjungą sutarčiai. O nusprendusi nevykdyti savo įsipareigojimų dėl elektrinės uždarymo, Lietuva rizikuotų sulaukti finansinių sankcijų.

Tai savo interneto svetainėje penktadienį paskelbė Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.  

 „Europos Komisija visiškai sutinka su Lietuvos nuomone, kad Baltijos šalys, priklausydamos nuo vienintelio išorės gamtinių dujų tiekėjo, yra ypatingoje padėtyje. Lietuvos elektros energijos sektorius yra susietas su Rusijos energetikos sistema, branduolinis kuras taip pat importuojamas iš Rusijos. Lietuvoje ir Baltijos šalyse galimas patikimo energijos tiekimo sutrikimo pavojus. Siekdama pagerinti šią padėtį, Komisija bendradarbiauja su Lietuva sprendžiant konkrečius energetikos politikos klausimus ir rengiant projektus", - teigiama komisijos pranešime.

Tačiau čia pat pabrėžiama, kad Lietuvos įsipareigojimas uždaryti elektrinę iki 2010 metų buvo „vienas svarbiausių derybų klausimų" stojant į Europos Sąjungą.

Pasak komisijos, antrojo bloko eksploatavimo pratęsimas negali būti svarstomas kaip viena iš galimybių, nes ekonominiais sumetimais rizikuoti branduoliniu saugumu negalima.

Pabrėžiama, kad Lietuvoje spalio 12 dieną rengiamas referendumas dėl galimo atominės elektrinės darbo pratęsimo „negalėtų turėti teisinio poveikio Stojimo aktui ir jo protokolams, kuriuos ratifikavo 27 valstybės narės".

Europos Komisija teigia, kad stojimo sutarties persvarstymas pakenktų ne tik Lietuvai, bet ir visai Europos Sąjungai (ES).

„Nesilaikydama vieno svarbiausių stojimo įsipareigojimų, Lietuva ne tik prarastų politinį pasitikėjimą, bet ir beveik neabejotinai atsidurtų Teisingumo teisme ir sulauktų finansinių sankcijų. Pažeidus Stojimo sutartį, Europos Komisija nedelsiant nutrauktų visą tolesnę finansinę paramą Lietuvai, ir galbūt būtų nutraukti netgi vykdomi projektai", - sakoma pranešime.

Pagal specialią programą Europos Sąjunga yra numačiusi didelę paramą, skirtą užtikrinti alternatyvius energijos tiekimo šaltinius - 90 mln. eurų ES finansinė parama naudojama Lietuvos elektrinei Elektrėnuose atnaujinti.

Europos Komisijos duomenimis, techninės atominės jėgainės uždarymo išlaidos gali siekti 1,367 mlrd. eurų.

Elektrinės eksploatacijai nutraukti Lietuva 1999-2006 metais gavo 529 mln. eurų paramą iš ES biudžeto, o kiti 865 mln. eurų numatyti 2007-2013 metams.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.  


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių