Duomenys apie medikų keliones perduoti STT

Duomenų apie galimą medikų papirkinėjimą organizuojant jiems keliones į užsienio kurortus imsis Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). STT atstovė spaudai Julija Antanaitienė trečiadienį patvirtino, kad tarnyba jau gavo raštą apie tirti siunčiamus duomenis, rašo „Lietuvos žinios“.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) prie Sveikatos apsaugos ministerijos įvertino „Lietuvos žinių“ straipsniuose pateiktą informaciją apie farmacijos kompanijų UAB „KRKA Lietuva“ ir UAB MRA galbūt finansuotas gydytojų poilsines keliones į Turkijos kurortą Bodrumą ir surinktus duomenis išsiuntė į STT. Tarnyba turėtų atlikti tyrimą dėl galimo korupcijos fakto. Pasak STT atstovės spaudai, jis bus pradėtas, kai tik bus gauti visi dokumentai.

„Nustatėme, kad visi publikacijose minimi medikai tuo laikotarpiu nebuvo darbe. Manau, tai jau rimtas pagrindas išsiaiškinti, kur jie iš tiesų buvo, ar keliavo į užsienį. Jeigu jie tuo metu keliavo, būtina atsekti, kas už tas keliones mokėjo“, - sakė VVKT direktorius Gintautas Barcys.

Birželio 3-iąją surengtos kelionės dalyvius Vilniaus oro uoste nufotografavo fotografas. Tarp jų galima atpažinti mažiausiai šešis medikus. Tai Klaipėdos pirminės sveikatos priežiūros centre dirbančios bendrosios praktikos gydytojos Regina Rudinskienė ir Olga Malinovienė, Klaipėdos ambulatorinės klinikos „Nefrida“ šeimos gydytoja Dalia Audickienė ir Jurbarko rajono pirminės sveikatos priežiūros centro bendrosios praktikos gydytojas Donatas Masionis.

Eilėje prie registracijos stalelio lūkuriavo šeimos gydytojų centro „Salgymeda“ šeimos gydytoja Danguolė Vitkienė ir Vabalninko ambulatorijos šeimos gydytoja Marija Karpalova. LŽ duomenimis, medikų išvyką organizavo Slovėnijos farmacijos kompanijos KRKA atstovybės darbuotojai Lietuvoje.

Paskambinus nuotraukose atpažintiems medikams vieni akivaizdžiai mėgino išsisukti nuo atsakymo, kiti kategoriškai neigė, kad vyko į Turkiją. Pavykus įrodyti kyšininkavimo atvejį, Slovėnijos farmacijos kompanijos atstovybė Lietuvoje gali sulaukti piniginės nuobaudos, jai taip pat gali būti uždrausta tiekti vaistus.

VVKT atstovė spaudai Ramunė Visockytė sakė, kad iš minėtųjų farmacijos kompanijų atėjo atsakymai, esą jos nefinansavo straipsniuose minimų gydytojų dalyvavimo reklaminiuose ar profesiniuose renginiuose. Tačiau kai anksčiau kalbino galbūt kelionę organizavusios „KRKA Lietuva“ vadovą Liudviką Luošaitį, šis išsidavė apie kelionę žinojęs viską.

Tarnyba papildomai kreipėsi į gydymo įstaigas, kur dirba minėtieji medikai, ir paprašė pateikti informacijos, ar konkretus gydytojas buvo darbe būtent kelionių dienomis, ar jiems tuo metu buvo suteiktos atostogos, ar vyko į kokius nors renginius užsienyje. 
„KRKA Lietuva“ galbūt finansuota kelionė vyko, kaip jau minėta, šiemet birželį, o UAB MRA - rugsėjį.

Kaip sakė informaciją jau tikrinęs G.Barcys, tuo metu visiems publikacijose minėtiems medikams buvo suteiktos kasmetinės atostogos. „Mūsų tarnyba negali atlikti dokumentų, sąskaitų poėmių, tad negali ir visiškai įvertinti, ar buvo pažeistos teisės aktų nuostatos, reglamentuojančios atsakomybę už korupcinio pobūdžio veikas. Tačiau turime rimtą pagrindą manyti, kad būtina atlikti išsamų tyrimą, todėl ir kreipėmės į STT“, - tikino G.Barcys.


Šiame straipsnyje: gydytojaifarmacijakorupcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

klausimas

klausimas portretas
ar yra tokiu zmoniu, kurie nezino, kad gydytojams keliones finansuoja farmacininkai?

TAIGI

TAIGI portretas
O kiek dar ju TAIP TURISTAUJA PAVIENIUI -- NE BURIAIS .................

sraigė

sraigė portretas
"galbūt" FINANSAVO GALBŪT NE.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių