Dumbliai veja žmones iš jūros

Sužydėjęs jūros vanduo pasėjo paniką tarp poilsiautojų. Pagalvoję, kad į jūrą ties Smiltyne išsiliejo fekalijos, atvykėliai ant kojų sukėlė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkciją.

Užvakar po pietų apžiūrėti, kas plūduriuoja jūroje, buvo išsiųstas kateris „Žaibas". Paaiškėjo, jog poilsiautojai iš žalių rudais tapusius dumblius supainiojo su fekalijomis ir be reikalo kėlė paniką. Pasak specialistų, jei į jūrą išsilietų fekalijos, poilsiautojai jų nepastebėtų. Tai paaiškėtų tik atlikus vandens tyrimus, rašo dienraštis „Klaipėda".

Žydėti vanduo jūroje ties Smiltynės ir Melnragės paplūdimiais pradėjo prieš porą dienų. Vakar vėjas dumblius šiek tiek buvo prasklaidęs.

Poilsiautojų nežavi vandens žydėjimas. Dalis jų, išvydę dumblius ir pajutę nuo vandens sklindantį nemalonų kvapą, atsisako maudytis.

„Besimaudančiųjų žymiai sumažėjo. Matyt, žmonės nežino, jog čia paprasčiausiai dumbliai, ir galvoja apie blogiausia", - spėjo Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vadovas Virginijus Urbonas.

Liepos pradžioje vanduo žydėjo Kuršių mariose. Čia jis kur kas šiltesnis nei jūroje. Prieš kelias dienas žmonių dėmesį patraukė ryškiai žydra spalva nusidažiusi Smeltės pusiasalio pakrantė. Paaiškėjo, jog tai į krantą išmesti dumbliai.

Jūrinių tyrimų centro direktorius Algirdas Stankevičius aiškino, jog vandens žydėjimas priklauso nuo meteorologinių sąlygų ir vandens temperatūros.

Paprastai šis gamtos reiškinys masiškai pasireiškia, kai vandens telkinys įšyla iki 20 laipsnių. Dažniausiai dumblių pagausėja vasaros antroje pusėje.

„Jei vasara šilta, vanduo pradeda žydėti anksčiau, jei vėsi - vėliau. Įtakos turi ir jūros audringumas. Vėjas sumaišo vandenį ir ant paviršiaus plaukiojantys dumbliai žūsta. Esant ramiai jūrai - vandenyje jų atsiranda daugiau", - pasakojo Jūrinių tyrimų centro vyriausioji specialistė Irina Olenina.

Ji įspėjo, kad intensyviai žydint vandeniui maudytis nerekomenduojama. Jūroje gali atsirasti dumblių rūšys, išskiriančios toksines medžiagas. Dėl to žmonėms gali kilti alergija.

Palangoje jūros vanduo dar nepradėjo žydėti. Dumblius išblaško šiaurės vėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių