Draudikai įspėja dėl fejerverkų žalos

Pasitinkant 2012-uosius metus pirotechnikos priemonėmis buvo sužalotas 21 žmogus. Draudimo ekspertai atkreipia dėmesį į galimą fejerverkų žalą ir primena, kaip naujametinėmis puošmenomis galima būtų pasidžiaugti, išvengiant nelaimių.

„Dauguma nelaimingų atsitikimų naudojant pirotechniką įvyksta dėl neteisingo ir neatsargaus elgesio su ja, taip pat daug žalos sukelia pardavinėjami nekokybiški ir savadarbiai fejerverkai“, – sakė draudimo bendrovės „ERGO Lietuva“ Turto draudimo departamento direktorius Tomas Nenartavičius.

Jo teigimu, pernai bendrovė registravo pirotechnikos sukeltą žalą ne tik turtui, pasitaikė ir skaudesnių nelaimių, pavyzdžiui, viena petarda sprogo vaiko rankose.

„Fejerverkai ne tik sukelia gaisrus, esame registravę kelias žalas, kuomet į namą pataikytas fejerverkas apgadino namo apdailą. Nuostoliai tuomet siekė kelis tūkstančius litų“, – teigia T. Nenartavičius.

T. Nenartavičius pataria fejerverkus naudoti kuo toliau nuo žmonių, pastatų ir automobilių, taip pat juos leisti ta kryptimi, kurioje nebūtų į ką atsitrenkti. „Prieš šaunant fejerverkus labai svarbu perskaityti naudojimo instrukcijas, nereikėtų leisti jas sprogdinti vaikams. Jiems taip pat reikėtų paaiškinti apie savadarbių fejerverkų riziką.

„Jokiu būdu negalima ardyti ar perdaryti petardų, nes kai kurios jų mišinyje esančios medžiagos yra nuodingos, petarda gali sprogti. Neiššovus pirotechnikos priemonei nereikėtų jos palikti arti degių medžiagų, tokių kaip šiukšlės, degi stogo danga ar rūbai, nes netikėtai suveikusi ji gali sprogti ir sukelti gaisrą“, – kalbėjo T. Nenartavičius.

Gyventojams taip pat rekomenduojama išnešti iš balkonų greitai užsiliepsnojančias medžiagas, kadangi atsitiktinai į jį patekusi petarda gali sukelti gaisrą.


Šiame straipsnyje: Draudimaspirotechnikapetardos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių