D.Jankauskas: vykdysime KT sprendimą dėl pensijų ir atlyginimų

 

Seimo nariai neskuba vertinti ir aiškinti, kaip bus įgyvendintas Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimas, kad neproporcingas pensijų sumažinimas prieštarauja konstitucingumui.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas antradienį po KT sprendimo paskelbimo žurnalistams sakė, jog sprendimas tikrai bus vykdomas, tačiau pirmiau jį reikia perskaityti bei išanalizuoti ir tik tuomet ruošti įstatymo projektų pakeitimus, jeigu tokių reikės.

"Teismas šiandien pateikė savo sprendime daug išaiškinimų, ir, žinoma, viską iš klausos išklausius, vertinti galbūt ir sakyti, kaip bus įgyvendintas KT sprendimas, šiandien dar anksti. Galiu pasakyti, kad labai aišku yra viena - KT sprendimą skaitysime, analizuosime ir vykdysime, turiu minty, ne tik įstatymų leidėjus, bet ir vykdomąją valdžią, tai yra Vyriausybę. Manau, kad šios dienos išaiškinimai įneš pakankamai aiškumo, bet reikia gauti sprendimą", - teigė D.Jankauskas.

Seimo narys Vytenis Povilas Andriukaitis sakė, jog KT sprendimas aiškiai parodė, kad reikia skubiai skubiai taisyti dabar galiojantį laikinąjį Socialinių išmokų ir pensijų ir atlyginimų mažinimo įstatymą.

"KT išaiškinimas pasakė, pirma, labai aiškiai, kad negalima mažinti nei atlyginimų, nei pensijų ilgiau nei vieneriems biudžetiniams metams, tai tas įstatymas, kuris yra numatęs dvejų metų laikotarpį, jau prieštarauja Konstitucijai. Antra, jis taip pat numatė labai aiškų proporcingumo principą, griežtą, nediskriminuojantį principą tiek atlyginimams, tiek pensijoms. Trečia, jislabai aiškiai pasakė, kad dirbančių pensininkų diskriminacija yra netoleruotina ir ypatingai sunkiomis aplinkybėmis. Ketvirta, jis taip pat nustatė įstatymų leidėjui prievolę numatyti įstatyme kompensavimo mechanizmą, o ne pavesti tai Vyriausybei ar panašiai", - aiškino V.P.Andriukaitis.

 


Šiame straipsnyje: Sodrapensija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių