D.Jankauskas: pensinio amžiaus ilginimas neišvengiamas

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas tikisi, kad rudenį Seimas galutinai pritars pasiūlymams dėl pensinio amžiaus ilginimo.

Be to, pasak jo, ruošiant 2012 metų "Sodros" biudžetą bus ieškoma galimybių kompensuoti finansiniu sunkmečiu sumažintas pensijas.

Spaudos konferencijoje ketvirtadienį D.Jankauskas pareiškė, kad Lietuvai anksčiau ar vėliau teks priimti sprendimą dėl pensinio amžiaus ilginimo. "Visa Europa tai daro, atsižvelgdama į besikeičiančią socialinę ir demografinę situaciją. Estai jau yra apsisprendę nuo 2026 metų taikyti 65 metų pensinį amžių vyrams ir moterims. Mūsų pasiūlymai analogiški - palaipsniui ilginti pensinį amžių ir pasiekti, kad 2026-aisiais jis siektų 65 metus", - aiškino ministras.

Jis priminė, kad įstatymas dėl pensinio amžiaus ilginimo Seime praėjo visas svarstymo stadijas ir liko tik galutinis balsavimas dėl jo priėmimo. Opozicija ir dalis valdančiosios koalicijos atstovų birželio pabaigoje Seime blokavo tokio įstatymo priėmimą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) vadovas tikisi, kad rugsėjo 10 dieną prasidedančioje Seimo rudens sesijoje įstatymas dėl palaipsnio pensinio amžiaus ilginimo bus priimtas. "Manau, kad ir opozicijoje palaikymo rasis tiek, kad sprendimas būtų priimtas. Žinoma, tikrai nesugrius gyvenimas, jeigu šiemet ar kitąmet šis sprendimas nebus priimtas, bet anksčiau ar vėliau to neišvengsime", - kalbėjo D.Jankauskas.

Įstatymas numato, kad nuo 2012 metų pensinis amžius vyrams kasmet pailgėtų dviem mėnesiais, o moterims - keturiais mėnesiais. Taip iki 2026-ųjų būtų pasiektas vienodas abiem lytims 65 metų pensinis amžius, nes dabar vyrai į pensiją išeina 62,5 metų, moterys - 60 metų.

D.Jankauskas spaudos konferencijoje priminė, kad Vyriausybė liepos 1 dieną yra pritarusi sumažintų pensijų kompensavimo gairėms. "Tačiau dar turi būti parengti įstatymai dėl to, kada ir kaip tai būtų daroma. Vyriausybė jau yra padariusi visus būtinus pavedimus, kad kitąmet rengiant 2012-ųjų "Sodros" biudžeto projektą tokie įstatymai atsirastų", - sakė ministras.

Jo teigimu, tai nereiškia, kad nuo 2012-ųjų prasidėtų pensijų kompensavimas: "Tiesiog 2011 metų rudenį aiškiai matysis ekonomikos ir finansų sistemos tendencijos, todėl bus galima daryti aiškius ir tikslius paskaičiavimus, kada šis procesas galėtų būti pradėtas. Aišku, būtų labai gerai, jeigu tai pavyktų padaryti jau nuo 2012-ųjų, bet dabar susilaikyčiau nuo tokių optimistinių prognozių".

Vyriausybės atstovai anksčiau minėjo, kad Lietuvos ekonomikos būklė gali leisti sumažintų pensijų kompensavimą pradėti ne anksčiau kaip nuo 2014 metų.

Numatyta, kad kompensavimo mechanizmas bus toks - pensijos bus tiesiog sparčiau didinamos. "Jos didės ženkliau, nei didės vidutiniai atlyginimai Lietuvoje. Pirmiausia jos bus didinamos vyresnio amžiaus žmonėms ir tiems, kuriems buvo labiau sumažinta", - paaiškino SADM vadovas.

Jis patvirtino, kad didesniu procentu pensijos bus kompensuojamos dirbantiems pensininkams, kuriems jos buvo sumažintos labiausiai - atskirais atvejais iki 70 procentų.

Vidutinis senatvės pensijų sumažinimas siekė apie 15 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių