Didesnio finansavimo lietuviškos mokyklos Lenkijoje tikisi nuo 2013 m.

Lenkijos valdžia žada svarstyti galimybę didinti finansavimą lietuviškoms mokykloms Lenkijoje, tačiau pakeitimai numatomi tik nuo 2013 metų, sako Punsko valsčiaus viršaitis Vytautas Liškauskas.

Planuojami tautinių mažumų mokyklų finansavimo sistemos pakeitimai pristatyti pirmadienį konferencijoje Punske. Pagal juos, daugiau lėšų numatoma mokykloms, kuriose mokoma tautinių mažumų kalba arba dviem mokomosiomis kalbomis.

„Jeigu bus pakeitimai, tai jie bus nuo 2013 metų sausio 1 dienos. Lieka klausimas, kaip pabaigti šiuos metus ir pergyventi kitus metus“, - BNS antradienį sakė V.Liškauskas.

Per pastaruosius 10 metų Lenkijoje buvo uždaryta pusė lietuviškų mokyklų. Dėl lėšų trūkumo buvo svarstoma galimybė uždaryti dar dvi.

V.Liškausko teigimu, iki šiol mokinio krepšelis Lenkijos tautinėms mažumoms buvo mokamas vienodas, nepriklausomai nuo to, ar mokyklose tautinės mažumos kalba yra dėstomi dalykai, ar šios kalbos tiesiog mokomasi kaip vieno iš dalykų.

„Dabar siūloma padaryti skirtumą - toms savivaldybėms, kur dėstoma tautinės mažumos kalba - tai yra lietuviai, keletas ukrainiečių ir vokiškų mokyklų - siūloma padidinti 80 procentų“, - sakė V.Liškauskas.

Pasak jo, pasiūlymus dabar svarstys darbo grupės, kuriose yra Lenkijos vyriausybės, tautinių mažumų ir savivaldybių atstovai.

„Prieš įgyvendinant švietimo strategiją Punsko ir Seinų krašte buvo vienuolika pagrindinių mokyklų ir vienas licėjus. Po 10 metų liko tik penkios. Mums visą laiką kartojo, kad jei uždarysime mažas mokyklas, finansinės problemos išsispręs pačios. Mokyklos buvo uždarytos, bet problemos pasiliko. Seinų lietuvių “Žiburio„ mokykla veikia tik dėka Lietuvos pagalbos. Ji 40 proc. lėšų prideda prie šitos mokyklos išlaikymo. Punsko valsčiuje finansinė lietuviškų mokyklų padėtis, kiek žinau, yra katastrofiška“, - portalui punskas.pl sakė Lenkijos lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkė Irena Gasperavičiūtė.

Lenkijos lietuvių moksleiviams taip pat labai trūksta vadovėlių lietuvių kalba, nerimą kelia ir perėjimas prie elektroninių vadovėlių.

Lietuvos ambasados Lenkijoje duomenimis, Lenkijoje gyvena apie 15 tūkst. lietuvių kilmės žmonių, daugiausia - šiaurės rytuose.

Peržiūrėti finansavimą lietuviškoms mokykloms Lenkijoje buvo sutarta Lietuvos ir Lenkijos bendroje švietimo ekspertų darbo grupėje.


Šiame straipsnyje: LenkaišvietimasLietuva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių