D.Grybauskaitė: Vyriausybė turės vykdyti atsakingą ekonominę politiką

Iki savo darbo pabaigos Vyriausybė turės didžiausią dėmesį skirti energetikai, socialinei sferai, atsakingai finansų politikai, kovai su korupcija.

Apie tai pareiškė Prezidentė Dalia Grybauskaitė, ketvirtadienį susitikusi su premjeru Andriumi Kubiliumi ir visa Vyriausybe.

Kalbėjo daugiau kaip valandą

Valstybės vadovė ir ministrai daugiau kaip valandą aptarinėjo svarbiausius 2012 metų darbus.

Prezidentė po susitikimo pabrėžė, kad šie metai bus ypač sudėtingi. „Todėl ir toliau reikės vykdyti atsakingą ekonominę politiką“, - pastebėjo ji, įvardindama finansinę drausmę kaip vieną svarbiausių iššūkių artėjant šių metų spalį įvyksiantiems Seimo rinkimams ir Vyriausybės pasikeitimui po jų.

D.Grybauskaitė tradiciškai metų pradžioje susitinka su Vyriausybe, kad aptartų svarbiausius tų metų darbus. „Džiaugiuosi, kad turiu progą pasikalbėti apie Vyriausybės darbo prioritetus iki jos kadencijos pabaigos, iki rinkimų“, - sakė Prezidentė.

„Šie metai bus sunkūs. Nes bus sudėtinga ekonominė situacija, kuri tiesiogiai lems sudėtingą ekonominį gyvenimą Lietuvai“, - kalbėjo ji.

Prezidentė sveikino Europos Sąjungos susitarimus dėl finansinio stabilumo visose tam pritarusiose bendrijos šalyse. „Šie susitarimai yra naudingi ir pačiai Lietuvai, ne tik visai Europai“, - pastebėjo valstybės vadovė.

Todėl Vyriausybė paraginta ir toliau laikytis finansinio stabilumo, fiskalinės drausmės politikos, neišlaidauti. „Negali būti tokių nesusipratimų kaip brangus važinėjimas net ir už Europos pinigus į visokius kurortus, egzotiškas konferencijas ir taip toliau“, - pabrėžė ji.

Dėmesys energetikai ir MMA

Prie svarbiausiųjų darbų Prezidentė priskyrė tolimesnį energetinio priklausomumo nuo vieno šaltinio mažinimą. D.Grybauskaitė tikisi, kad eilinei Seimo pavasario sesijai bus pateikti trys svarbūs įstatymų projektai, susiję su energetika. Tai Suskystintų dujų terminalo, Visagino atominės elektrinės statybų įstatymai bei Šilumos ūkio įstatymo pataisos, kurios leis efektyviau valdyti šilumos ūkį, sutramdyti monopolistus. „Man kelia nerimą šilumos kainos tokiuose miestuose kaip Vilnius“, - atkreipė dėmesį ji.
Pertvarkos socialinėje sferoje, anot Prezidentės, irgi išlieka Vyriausybės darbų prioritetu.

D.Grybauskaitė užsiminė, kad būtina tartis dėl minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo, tačiau nepareiškė, kad tai būtinai turi būti padaryta jau šiemet. „Vyriausybė, darbdaviai ir darbuotojai turi susitarti, kada galima padidinti MMA. Šis klausimas išlieka aktualus. Bet nenorėčiau dabar spausti Vyriausybės dėl to, kiek, kada ir kaip didinti MMA. Būtina tartis, nes negalima palikti nepadidinto MMA, kai kaimyninėse Baltijos šalyse tai jau padaryta“, - kalbėjo Prezidentė.

Prie svarbių darbų valstybės vadovė priskyrė ir tolimesnę pensijų reformą.

Paragino peržiūrėti reikalavimus

Anot D.Grybauskaitės, šie metai „bus pažymėti pasirengimu naujai ES finansinei perspektyvai 2014-2020 metams. Tuo turės užsiimti visos ministerijos. Tai labai svarbios derybos. Būtina dar kartą peržiūrėti visus mūsų kaštus ir reikalavimus. Rezervų peržiūrėti mūsų apetitus tikrai yra. Tikrai nereikėtų mėginti taupymo ir krizės metu išlaidauti“, - sakė Prezidentė.

Valstybės vadovė pasisakė už visuomenės tarėjų instituto įvedimą į Lietuvos teismus.

„Čia yra įvairių pasiūlymų pateikta ir mes turime visus šansus šį procesą dar šiemet įvilkti į įstatyminius rėmus“, - kalbėjo ji.

Kovą su korupcija D.Grybauskaitė irgi vadino svarbia Vyriausybės veiklos sfera. „Visos institucijos turi rimčiau vertinti korupcijos riziką savo srityse“, - pabrėžė Prezidentė.

„Strateginiais klausimais nuomonės sutampa“

Užsienio politikoje valstybės vadovė išskyrė nacionalinio saugumo užtikrinimą, aktyvų dalyvavimą NATO veikloje: „Šiemet gegužę Čikagoje įvyksiančiame NATO viršūnių susitikime gausime labai konkrečius namų darbus, kuriuos turėsime atlikti, kad užsitikrintume savo saugumą“.

„Pasirengimas pirmininkauti ES ir energetinio saugumo užtikrinimas irgi išlieka mūsų prioritetais užsienio politikoje“, - pridūrė ji.

Savo bendradarbiavimą su A.Kubiliaus vadovaujama Vyriausybe D.Grybauskaitė pavadino vaisingu. „Ne visais klausimais sutariame, tenka ir pasibarti, ir pasiginčyti. Bet mūsų strateginiai požiūriai, nuomonės visais svarbiausiais klausimais sutampa. Manau, kad valdžios darbas yra pakankamai rezultatyvus. Norėčiau tuo pasidžiaugti ir tikėtis, kad taip ir bus iki kadencijos pabaigos“, - sakė Prezidentė.

Padės pertvarkyti šilumos ūkius

Premjeras A.Kubilius priminė, kad susitikimas su valstybės vadove surengtas jos kadencijos vidurio dieną. „Noriu Prezidentei padėkoti už tuos darbus, kuriuos jai pavyko iki kadencijos vidurio įvykdyti. Kartu ir mes prie to prisidėjome“, - tvirtino ministras pirmininkas.

Anot jo, Vyriausybės darbo prioritetu išliks atsakingos politikos vykdymas. „Euro zonos krizė, galimas Lietuvos ekonomikos sulėtėjimas yra iššūkiai šiemet, kurie lems mūsų tolimesnius darbus. Tai rinkiminiai metai, todėl gali atsirasti įvairių pagundų įvairiom partijom veikti populistiškiau. Bet nepaisant artėjančių rinkimų labai svarbu nepasiduoti norui veikti populistiškai, o reikia veikti atsakingai“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Jis patikino, kad su energetiniu saugumu susiję klausimai dėl Visagino jėgainės ir Dujų terminalo statybos bus svarstomi ateinančioje Seimo pavasario sesijoje. 
Kalbėdamas apie šilumos ūkį premjeras užsiminė, kad yra „galimybė padėti toms savivaldybėms, kurios nori modernizuoti savo šilumos ūkius“. Joms numatoma skirti iki 100 mln. litų iš ES fondų.

Įves kasos aparatus Gariūnuose

Prie svarbių Vyriausybės darbų A.Kubilius priskyrė pensijų sistemos tolimesnę reformą bei diskusijas dėl MMA didinimo. „MMA dalykai bus toliau diskutuojami Trišalėje taryboje. Tikiu, kad prieisime prie išmintingų, teisingų sprendimų“, - kalbėjo jis, nieko nežadėdamas.

Pernai rudenį Vyriausybė minėjo, kad MMA nuo 2012 metų liepos galėtų būti padidinta nuo 800 iki 850 litų. Tačiau dabar jau užsimenama, kad tai gali būti sunkiai įgyvendinamas uždavinys.

„Labai svarbu pabrėžti, kad Prezidentės iniciatyva ir mums visiems dirbant kartu dirbant lieka vis mažiau erdvės nesąžiningumui“, - sakė Vyriausybės vadovas. Anot jo, yra pasiekimų kovojant su  korupcija, „išvalytas partijų finansavimas“. „Norėčiau priminti, kad nuo gegužės Gariūnuose turės būti kasos aparatai“, - pridūrė jis, kalbėdamas apie kovą su korupcija.


Šiame straipsnyje: Dalia GrybauskaitėVyriausybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

grybauskaite

grybauskaite portretas
kur tu dabar matai "atsakingą ekonominę politiką"??? valstybes skola patrigubejo, emigracija - pati didziausia, kaip ir nedarbas, biurokratu tik dideja... tai cia ta "atsakinga ekonomine politika"???

abejoju

abejoju portretas
kad situos kur matau nuotraukytej,o ypac 3-is nuo galo ,vykdys tokia politika,o Jukneviciene ,vietoj to,kad mumis apmokama kariuomene panaudotu pilieciu gelbejimui(Kedytei),ji net nereaguoja i visuomenes sauksma,tai ka gali tokia valdzia???-atsakykit! Tikimes,kad visdelto, neapsirinkam!

....

.... portretas
O kada prezidentė vykdys užsienio politiką?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių