D.Grybauskaitė skubina Seimą apsispręsti dėl merų rinkimų

Prezidentė ragina Seimą greičiau apsispręsti dėl tiesioginių merų rinkimų, kad jau  2011 m. žmonėms būtų užtikrinta galimybė artimiausius valdžios atstovus rinkti patiems.

Tokias mintis šalies vadovė išsakė pirmadienį susitikusi su Seimo frakcijų vadovais.

Prezidentės įsitikinimu, didėjant žmonių nepasitikėjimui partijomis ir rinkimais, tiesioginiai merų rinkimai būtų gera proga parodyti partijų brandą  ir padidinti pasitikėjimą politine sistema.

Šalies vadovės tvirtinimu, Seimo laukia neeilinė sesija, pareikalausianti sutelkto visų valdžios institucijų darbo ir politinės valios priimant neatidėliotinus, šalies gyventojams itin svarbius sprendimus.

„Šalies ateitis priklauso nuo atsakingo visų politikų požiūrio į ekonomines, socialines ir  politines problemas.  Norėdami paspartinti  ūkio atsigavimą, šalies gyventojams užtikrinti normalų gyvenimo lygį bei atkurti  visuomenės pasitikėjimą valdžia ir teisingumu,  Seimas, Prezidentūra ir Vyriausybė turi dirbti išvien“,- pabrėžė šalies vadovė.

Siekiant užtikrinti skaidrius rinkimus, pasak Prezidentės, itin svarbu priimti ir Politinių partijų, ir politinių kampanijų finansavimo įstatymų pataisas.

D.Grybauskaitės tvirtinimu, greitų ir ryžtingų valdžios sprendimų šalies gyventojai laukia ir dėl teismų, prokuratūros  bei  kitų teisėsaugos institucijų darbo tobulinimo.  Šalies gyventojų pasitikėjimui teisingumu  atkurti Prezidentė siūlo   greičiau priimti Civilinio ir Baudžiamojo proceso kodeksų  bei Teismų įstatymo pataisas,  kurios leistų supaprastinti ikiteisminių  tyrimų tvarką,  užtikrintų tinkamą jų kontrolę  ir spartesnį bylų nagrinėjimą teismuose.

Seimo pavasario sesijai Prezidentė planuoja pateikti  įstatymo pataisas, kuriomis siūloma  peržiūrėti ir baudžiamosios atsakomybės senačių terminus.

Šalies vadovė parlamentarus ragina neatidėlioti ir nacionaliniam šalies saugumui svarbių sprendimų. Prezidentė tikisi Seimo palaikymo jos  iniciatyva  parengtai Žvalgybos koordinavimo bei kontrolės koncepcijai  ir  Žvalgybos  bei Valstybės  gynimo tarybos įstatymų pataisoms,   pagal kurias bus  pertvarkytos  ir sustiprintos   šalies žvalgybos tarnybos.

Prezidentės teigimu, Seimo politinės valios reikia jau du dešimtmečius trunkančiam liustracijos procesui užbaigti. Prezidentė ragina aiškiai pasakyti, jog liustracijos procesas baigtas, ir pateikti bei  visuomenei  suprantamai paaiškinti visą informaciją apie Lietuvos gyventojų įtraukimo į KGB veiklą metodus bei mastą.

Atsakingo Seimo ir visų valdžios institucijų požiūrio Prezidentė tikisi ir sprendžiant   šalies ekonomines, socialines, sveikatos apsaugos  bei  energetikos  problemas. Pasak Prezidentės, ieškant politinių sprendimų, galinčių padėti sumažinti nedarbą ir užtikrinti geresnes sąlygas verslui, būtinos bendros visų politikų pastangos ir atsakomybė.


Šiame straipsnyje: Seimo frakcijosgrybauskaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių