D.Grybauskaitė: partijos turi atsiriboti nuo lobistinių interesų

Prezidentė Dalia Grybauskaitė paragino politikus priimti jos teikiamą pasiūlymą dėl draudimo juridiniams asmenims finansuoti partijas.

Trečiadienį apsilankiusi Seime ir su jo vadovybe aptarusi šį savaitgalį prasidedančios rudens sesijos darbus, valstybės vadovė priminė teikianti įstatymo projektą, kuriuo numatoma „skaidrinti politinę sistemą“. Pagal antradienį įregistruotą Prezidentės projektą verslo įmonėms būtų uždrausta aukoti politinėms partijoms, o fizinių asmenų aukos sumažinamos perpus.

„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad iš visų aplinkinių Europos Sąjungos šalių tik Lietuvoje mūsų politikai nesugeba apsieiti be verslo finansavimo. Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje tas jau seniai padaryta. Todėl ir siūlau įstatymu atsiriboti nuo lobistinių interesų ir pradėti dirbti žmonėms, konkuruoti savo politinėmis idėjomis, o ne pinigais“, - sakė D.Grybauskaitė.

Jos nuomone, partijos turėtų išgyventi iš sumažintų fizinių asmenų aukų, taip pat iš savo nario mokesčių ir iš valstybės biudžeto dotacijų.

Pasirodžius Prezidentės pasiūlymui nemažai įtakingų politikų labai skeptiškai jį įvertino, tvirtindami, kad sunkmečiu valstybė negali numatyti didesnio finansavimo partijoms, o to reikėtų, jeigu būtų atsisakyta juridinių asmenų aukų.

Atsakydama į tokį skeptišką požiūrį D.Grybauskaitė priminė, kad valstybės biudžete partijoms finansuoti yra numatyta 5 milijonai litų. „Bet jeigu partijos nenori dirbti žmonėms, jeigu nenori konkuruoti ne pinigais, o idėjomis, jos gali užsiimti atsikalbinėjimu“, - pastebėjo ji.

Anksčiau jau būta pasiūlymų uždrausti verslui finansuoti partijas, tačiau niekada tokiems pasiūlymams nebuvo pritarta Seime. „Anksčiau buvo atskirų politikų pasiūlymai, dabar yra Prezidentės pasiūlymas. Tegu pabando tai atmesti, žmonės tada pamatys, kas yra kas ir kam nori dirbti partijos“, - sakė D.Grybauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių