D.Grybauskaitė paragino užtikrinti teisingą J.Tymošenko teismą

Ukrainoje viešinti Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pareiškė, kad planuojamo Ukrainos ir Europos Sąjungos susitikimo sėkmė priklausys nuo to, kaip Kijevui pavyks gyventi pagal europietiškus principus.

Po susitikimo su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi prezidentė taip pat pareiškė, kad Europa laukia teisingimo teismo proceso buvusios premjerės Julijos Tymošenko byloje.

„Gruodį suplanuoto susitikimo sėkmė priklausys būtent nuo to, kaip Ukraina parodys savo sugebėjimą ir toliau gyventi Asociacijos (sutarties) dvasioje“, - spaudos konferencijoje sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentė sakė, kad Europą šokiravo teismo procesai prieš opozicijos lyderius. Jos teigimu, Europoje vyrauja nuomonė, kad J.Tymošenko ir jos kolegos tapo „politinės neutralizacijos aukomis“.

„Europa prašo Ukrainą užtikrinti teisingą apeliacinių ieškinių, susijusių su J.Tymošenko byla, nagrinėjimą“, - sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentė pabrėžė, kad ES įgaliojo ją išsakyti tokią poziciją Ukrainos prezidentui.
Buvusi premjerė, opozicijos lyderė J.Tymošenko yra nuteista septynerių metų laisvės atėmimu pagal už įgaliojimų viršijimą pasirašant sutartis dėl dujų su Rusija 2009 metais. Lietuvos premjeras Andrius Kubilius nuosprendį buvusiai Ukrainos premjerai yra pavadinęs klaida, nepasitenkinimą dėl šio proceso yra išsakė ES ir Jungtinių Valstijų atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių