D.Grybauskaitė: L.Walesa turi teisę pats spręsti dėl apdovanojimo

Buvęs Lenkijos prezidentas Lechas Walesa turi teisę priimti sprendimus visais su juo susijusiais klausimais, paklausta apie jo sprendimą atsisakyti Lietuvos skirto apdovanojimo sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Tai yra labai gerbiamas žmogus pasaulyje, Nobelio premijos laureatas, ir jis tikrai asmeniškai turi teisę priimti sprendimus visas jį liečiančiais klausimais“, - žurnalistams Seime komentuodama situaciją trečiadienį sakė prezidentė.

Buvęs Lenkijos prezidentas L.Walesa antradienį pranešė atsisakantis atsiimti Lietuvos prezidentės jam skirtą vieną iš garbingiausių apdovanojimų - Vytauto Didžiojo ordino Didįjį kryžių, taip išsakydamas protestą dėl lenkų padėties Lietuvoje.

„Stiprinant mūsų šalių bendradarbiavimą norėčiai priimti šį apdovanojimą. Tačiau esu giliai susirūpinęs dabartine situacija dėl mano tautiečių Lietuvoje teisių į savo kalbą, tradicijų puoselėjimo ir pagarbos lenkų kultūrai“, - rašoma Lietuvos ambasadorei adresuotame laiške, kurį cituoja lenkų žiniasklaida.

L. Walesa padėkojo prezidentei D.Grybauskaitei už tai, kad Lietuva pripažino jo indėlį į dvišalių santykių vystymasi, tačiau teigė esąs įsitikinęs, kad turi būti stiprinamos, o ne ribojamos Lietuvos lenkų mažumos teisės.

D.Grybauskaitė apdovanojimą L. Walesai skyrė birželio 10 dieną.

Pasiūliusi skirti apdovanojimą Užsienio reikalų ministerija šį pavasarį pabrėžė, kad taip būtų įvertinti „Solidarumo“ judėjimo lyderio nuopelnai dvišalių santykių suformavimui ir puoselėjimui bei parama Lietuvos nepriklausomybei.

Vytauto Didžiojo ordino Didysis kryžius yra trečias pagal reikšmę aukščiausias Lietuvos valstybės apdovanojimas. Jis skiriamas Lietuvos ir užsienio valstybių vadovams bei piliečiams už ypatingus nuopelnus Lietuvos valstybei.

Pastaruoju metu Lietuvos ir Lenkijos santykius temdo nesutarimai vertinant tautinių mažumų padėtį. Lenkija sukritikavo naujas Švietimo įstatymo nuostatas, kuriomis stiprinama lietuvių kalbos padėtis tautinių mažumų mokyklose, nors Lenkijoje gyvenantys lietuviai sako, kad net ir priėmus įstatymą lenkai Lietuvoje turės geresnes sąlygas mokytis gimtąja kalba nei jie.


Šiame straipsnyje: Lenkaišvietimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

v

v  portretas
u z ka jam apdovanojimas ,as 50 metu isdirbau tautos labui as laukiu apdovanojimo ,na neduok dieve tik ne praveniskiu

Pinokis

Pinokis portretas
Gerbiau Walensa, bet dabar juo nusivyliau. Toks aukstas apdovanojimas ir motyvai jo atsisakyti yra netapatus ir nelygiareiksmiai. Lenkas yra lenkas - jis visada parodo savo honora.

Kęstas

Kęstas portretas
Prie Prezidentūros – protestas dėl tautinių mažumų švietimo Pasimokykime iš tautinių mažumų, kaip reikia ginti mūsų teises. Valdančiųjų universitetinė reforma verčia Lietuvą bedarbių teisininkų koncentracijos stovykla. Mūsų studentai tyli. Šaunuoliai, tautinių mažumų atstovai. Tokį tariamą šedevrą, šiandieninį Lietuvos tautinių mažumų švietimą reguliuojantį įstatymą, sunku sudarkyti. Juk jis suvienodina žinių patikrinimą, nesuvienodinus mokymosi programų. Kadangi studijų kaina pernelyg didelė, palyginus su Lietuvos gyvenimo lygiu, vyksta žiauri konkurencija dėl nemokamų vietų aukštosiose mokyklose. Tai reiškia, kad tautinėms mažumoms tyčia trukdoma įsigyti aukštąjį išsilavinimą. O fašistams tarp lietuvių tik tiek pasakysiu: Tomaševskis gina diskriminuojamas mažumas. O jūs keliate nesantaiką valstybėje, darote ją lengva Rusijos auka, kaip Smetonos režimas padarė prieš karą. Gėdykitės. Politologas: D.Tusko vizitas peržengia diplomatijos ribas. O dabartinės Lietuvos valdžios elgesys peržengia padorumo ribas.Mažumų diskriminavimas yra aiškus įrodymas, kad šalyje nėra demokratijos. Nenuostabu, kad lietuviai masiškai palieka Lietuvą.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių