D.Grybauskaitė Lenkijoje priminė vienybės svarbą

Lenkijoje iškilmingame minėjime Žalgirio mūšio lauke dalyvavo prezidentai, pareigūnai ir Teutonų ordino magistras.

"Žalgirio mūšyje buvo pasiekta pergalė, reikšminga visiems šios Europos dalies gyventojams", - pareiškė lenkų europarlamentaras Ježis Buzekas ketvirtadienį Žalgirio mūšio lauke, šiaurės Lenkijoje, kur vyksta renginiai 600-osioms šio mūšio metinėms paminėti.

"Mes galime didžiuotis, kad Griunvaldas davė pradžią humanizmo erai Europoje", - sakė jis apie 1410 metais tarp Tanenbergo ir Griunvaldo kaimų vykusį mūšį, kuriame jungtinės Lenkijos ir Lietuvos pajėgos nugalėjo galingojo Teutonų ordino riterius.

Pralaimėjimas Žalgirio mūšyje susilpnino ordino padėtį Europoje ir pavertė Lenkijos vasalu. J.Buzekas savo kalboje pabrėžė, jog nuo šio mūšio prasidėjo nauja era Europoje. "Nuo tada šio Europos regiono žmonės stojo už civilizaciją, pagrįstą solidarumu, už laisvę ir pagarbą visiems žmonėms, už protą ir toleranciją" ,-  sakė jis.

Ceremonijoje dalyvavo išrinktasis Lenkijos prezidentas Bronislavas Komorovskis, Seimo pirmininkas Gžegožas Schetyna, gynybos ministras Bogdanas Klichas ir karinių pajėgų viršininkas generolas Mečyslavas Cenuchas.

Tarp svečių buvo Lietuvos, Moldovos ir Rumunijos prezidentai bei dabartinis Teutonų ordino magistras Brunas Plateris.


 
Ir B.Komorovskis pabrėžė, kad pergalė Žalgirio mūšyje pradėjo naują erą Europoje. Pasak jo, būtent Žalgirio mūšis paskatino Europą ir jos žmones priimti skirtingybę ir pripažinti visų teisę gyventi taip, kaip kas nori. B.Komorovskis pažymėjo, kad "ši pergalė yra išskirtinė, ir tą išskirtinumą supranta ištisos kartos".

Išrinktasis Lenkijos prezidentas dar pasakė, kad praeitis yra svarbi planuojant ateitį. "Mes turime žinoti, iš kur mes atėjome ir norime žinoti, kur mes einame", - nurodė jis.

Ordino magistras B.Plateris, kalbėdamas apie istorinį Teutonų ordino ir Lenkijos konfliktą pabrėžė, kad šiandien "konfrontaciją kardu pakeitė dialogas ir kontaktai abipus sienų".

Pasak jo, Žalgirio mūšis reiškia teigiamą mūsų bendros praeities sprendimą ir tautų susitaikymo, taikos bei santarvės siekį.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė priminusi, jog Lietuva buvo Lenkijos svarbiausia sąjungininkė Žalgirio mūšyje ir pabrėžė, jog šis mūšis visada buvo itin svarbus Lietuvai.

"Šiandien - didinga diena. Šiandien, šiame lauke, minime vienos didingiausių pergalių visų mūsų istorijoje metines. Ši pergalė sustabdė daugiau nei šimtmetį trukusią agresiją prieš mūsų regioną. Ji ir šiandien mums primena apie tai, kiek daug galime pasiekti, kai esame kartu. Ir ne tik lenkai ir lietuviai. Turiu omenyje visus, kurie mums ir anuomet, prieš 600 metų, padėjo siekti pergalės", - kalbėjo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Po kalbų buvo parodyta Žalgirio mūšio inscenizacija, o jai pasibaigus prezidentai padėjo gėlių prie mūšio paminklo.


Šiame straipsnyje: žalgirio mūšis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių