D.Grybauskaitė: Kazachstanas neleis politizuoti muitų sąjungos

Kazachstane viešinti Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sako tikinti, kad pragmatišką politiką vykdantis Kazachstanas neleis politizuoti bendros su Rusija ir Baltarusija muitų sąjungos, kurią Maskva laiko pagrindu tolesnei integracijai į platesnę Eurazijos Sąjungą.

„Tikiuosi, kad būtent Kazachstano pragmatiškumas ir potencialas leis tikėtis, kad naujoji sąjunga bus pakankamai pragmatiška ir racionali ir nepolitizuos santykių su savo kaimynais“, - BNS telefonu iš Kazachstano ketvirtadienį sakė prezidentė.

„Sprendžiant iš Kazachstano ekonominės politikos, iš vadovybės požiūrio, tikiuosi, kad Kazachstanas galės būti ta grandis, kuri stabilizuos ir pagerins šios sąjungos bendradarbiavimą su kaimynais“, - pridūrė D.Grybauskaitė.

Grįžimui į Kremlių besirengiantis Rusijos premjeras Vladimiras Putinas prieš kelias dienas paskelbė apie iniciatyvą posovietines valstybes apjungti į Eurazijos sąjungą. V.Putino teigimu, ji būtų sukurta dabartinės Muitų sąjungos, kurią sudaro Rusija, Baltarusija ir Kazachstanas, pagrindu.

Muitų sąjungoje nuo kitų metų bus pašalintos prekybos kliūtys, apribojimai kapitalo ir darbo judėjimui. Tačiau V.Putinas dienraštyje „Izvestia“ paskelbtoje publikacijoje pareiškė, kad „mes čia neketiname sustoti ir nustatome ambicingą tikslą - pasiekti dar aukštesnį integracijos lygį Eurazcijos sąjungoje“.

„Labai tikiuosi, kad būtent Kazachstano balansuota, pragmatiška politika galės daryti įtaką visai muitų zonai, Rusijos ir Baltarusijos bendrajai prekybos politikai“, - BNS sakė D.Grybauskaitė.

Anksčiau „didžiausia XX amžiaus geopolitine katastrofa“ Sovietų Sąjungos žlugimą vadinęs V.Putinas kratosi naujosios sąjungos sąsajų su buvusia sovietų imperija.

„Būtų naivu atkurti ar kopijuoti ką nors iš praeities. Vis dėlto, stipresnė integracija nauju politiniu ir ekonominiu pagrindu ir nauja vertybių sistema yra mūsų eros imperatyvas“, - teigė V.Putinas.


Šiame straipsnyje: Dalia Grykauskaitėkazachstanas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių