D.Grybauskaitė: Gruzijos santykiai su ES - pačios Gruzijos rankose

Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitikime su Gruzijos užsienio reikalų ministru Grigolu Vašadze teigė, kad Gruzijos santykiai su ES priklauso nuo jos žingsnių kelyje į demokratiją.  

„Sėkmingas Gruzijos bendradarbiavimas su Europos Sąjunga priklauso nuo realios Gruzijos pažangos įgyvendinant jos politinei sistemai ir ekonomikai gyvybiškai svarbias demokratines reformas", - susitikime pabrėžė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Prezidentės teigimu, Gruzijos pažanga įgyvendinant ES rekomenduojamas reformas, verslo sąlygų bei laisvo prekių judėjimo gerinimas taip pat palengvintų ir Gruzijos ekonominius santykius tiek su Europos Sąjunga, tiek su atskiromis ES narėmis, taip pat ir su Lietuva.

Valstybės vadovė pažymėjo, jog demokratijos stiprinimas pademonstruotų tvirtą Gruzijos politinę valią bei pasiryžimą eiti Vakarų demokratijos kryptimi, o taip pat siekiant integracijos NATO.

Dalios Grybauskaitės teigimu, gegužės 30 d. įvyksiantys savivaldos rinkimai bus dar vienas demokratijos egzaminas Gruzijoje.

Susitikime su Gruzijos užsienio reikalų ministru taip pat aptarti Gruzijos santykiai su Europos Sąjunga, sutarties dėl palengvinto vizų režimo perspektyvos, pasiruošimas deryboms dėl Gruzijos - ES asociacijos sutarties, Lietuvos ir Gruzijos dvišaliai santykiai, pasikeista nuomonėmis dėl galimų Gruzijos ir Rusijos konflikto sprendimo būdų.

Šių metų gegužės 12 d. Europos Komisija pateikė raportą, kuriame įvertino Gruzijos pažangą įgyvendinat Europos kaimynystės politiką bei nubrėžė tas šalies viešojo sektoriaus ir ūkio sritis, kuriuose pasiekta pažanga yra nepakankama.

Europos Komisija konstatavo, jog Gruzijai būtina tęsti demokratines reformas užtikrinant politinį pliuralizmą ir žiniasklaidos laisvę, įgyvendinant valdžios decentralizaciją, valstybės tarnybos reformą, teismų nepriklausomumą.


Šiame straipsnyje: grybauskaitėGruzija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių