D.Grybauskaitė: ES pasirengusi glaudesniems ryšiams su Ukraina

Europa yra pasirengusi glaudesniems ryšiams su Ukraina, tačiau jos demokratinė raida neturi kelti abejonių, antradienį pareiškė Kijeve viešinti Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Anot Prezidentūros pranešimo, susitikusi su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi D.Grybauskaitė sakė, kad „Ukrainos suartėjimas su Europa įmanomas tik įgyvendinus būtinas vidaus reformas ir užtikrinus pagarbą žmogaus teisėms, demokratines vertybes, nešališką ir sąžiningą teismo procesą buvusios Ukrainos premjerės Julijos Tymošenko bei kitose bylose“.

„Esu įgaliota kalbėti Europos Sąjungos vardu. Europa yra pasirengusi glaudesniems ryšiams, tačiau Ukrainos demokratinė raida neturi kelti abejonių. Žmogaus teisės, sąžiningi ir nešališki teismai yra pamatinės demokratinės vertybės, kurių besąlygiškai laikytis turime visi“, - pranešime spaudai sakė D.Grybauskaitė.

Pasak pranešimo, prezidentė taip pat akcentavo, jog nuo Ukrainos vidaus reformų vykdymo tempo priklausys ES Asociacijos ir Laisvosios prekybos sutarčių pasirašymas.
„Iš Ukrainos tikimasi spartaus konstitucinės, rinkimų, teisėsaugos ir viešojo administravimo reformų įgyvendinimo, teisinės bazės kovojant su korupcija stiprinimo, verslo aplinkos gerinimo ir europinių standartų verslo bei prekybos srityse diegimo“, - teigiama prezidentės spaudos tarnybos pranešime.

Prezidentės teigimu, „jei Ukraina nesiims visų būtinų žingsnių, šių sutarčių pasirašymas su ES gali būti atidėtas“.

Buvusi premjerė, opozicijos lyderė J.Tymošenko yra nuteista septynerių metų laisvės atėmimu pagal už įgaliojimų viršijimą pasirašant sutartis dėl dujų su Rusija 2009 metais. Lietuvos premjeras Andrius Kubilius nuosprendį buvusiai Ukrainos premjerai yra pavadinęs klaida, nepasitenkinimą dėl šio proceso yra išsakė ES ir Jungtinių Valstijų atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių