Dezertyravimu įtariamas A.Gasparavičius savaitgaliui išleistas į namus

Dezertyravimu įtariamas Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos (LKA) kariūnas Antanas Gasparavičius, šeštadienį pats prisistatęs į Karo policiją, savaitgalį buvo išleistas į namus, o pirmadienį privalės grįžti į tarnybos vietą.

„Pirmadienį jis turi grįžti. Jis yra karys, jis tarnauja“, - sekmadienį BNS sakė šios aukštosios mokyklos viršininkas pulkininkas Gintaras Bagdonas.

Paklaustas, ar kariūnui bus saugu Karo akademijoje, iš kurios jis bėgo, G.Bagdonas teigė nekomentuosiąs.

Karo policijos Vilniaus įgulos ikiteisminio tyrimo grandies tyrėjas kapitonas Arnoldas Ruginis BNS sekmadienį teigė, kad įstatymai įpareigoja dezertyravusį karį grąžinti į jo tarnybos vietą.

„Teisiškai turėjome jį pristatyti į tarnybos vietą, šiuo atveju - Karo akademiją“, - sakė jis.

Kol vyks ikiteisminis tyrimas, A.Gasparavičius privalės būti LKA, tačiau kol kas jis negalės tęsti studijų. Akademijos vadovo teigimu, tolesnis kariūno likimas priklausys nuo Karo policijos išvadų.

Karo policija šeštadienį A.Gasparavičiui įteikė įtarimus dėl dezertyravimo. Jam skirtos kardomosios priemonės - dokumentų paėmimas ir pasižadėjimas neišvykti.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad karys, pasišalinęs iš dalinio ar tarnybos vietos ilgesniam negu dešimt dienų laikui arba tiek laiko neatvykęs į dalinį ar tarnybos vietą arba nepaisant pasišalinimo trukmės tai padaręs turėdamas tikslą išvengti karo tarnybos, baudžiamas laisvės atėmimu iki penkerių metų.

G.Bagdonas viliasi, kad artimiausiu metu atsiras ir drauge su A.Gasparavičiumi į LKA negrįžęs penkto kurso studentas Darius Šaduikis. Jie drauge keliavo po Italiją, bet prieš kelias dienas išsiskyrė.

Du LKA kariūnai D.Šaduikis ir A.Gasparavičius dingusiais laikyti nuo spalio 28 dienos. Ketvirtakursis D.Šaduikis į akademiją turėjo grįžti iki lapkričio 1 dienos 24 valandos, penktakursis A.Gasparavičius - iki lapkričio 2 dienos 7 valandos.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė dingusių kariūnų laiškus, kuriuose jie pasakojo apie Karo akademijoje esą įsišaknijusią netvarką. Anot kariūnų, šioje aukštojoje mokykloje esama nestatutinių santykių, patyčių, nuolat žeminami silpnesni ir jaunesni kolegos, dažnai girtuokliaujama, iš pinigų lošiama kortomis. Apie negeroves jie pranešė kariuomenės Generalinei inspekcijai, tačiau ši konstatavo nurodytų pažeidimų neaptikusi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

x

x portretas
Jauni dar pasitaisys.

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Penktakursis ,,vaikelis" nutarė nuo nepakeliamo mokslo pailsėti prie Adrijos jūros...kokiais kvailiais jis ir jo tetukai mus visus laiko?

Ne spatj na postu

Ne spatj na postu portretas
Jau atsirado ir Šaduikis.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių