Derybos dėl priešraketinės gynybos su Lietuva nevyksta

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas dar kartą patvirtino, kad jokios derybos su JAV dėl priešraketinės gynybos skydo dislokavimo Lietuvoje nevyksta.

"Kol kas tokių derybų nėra pradėta. Mes nagrinėjame priešraketinės gynybos klausimus nuo 1999 metų, kai NATO išreiškė susirūpinimą, kad yra galimos balistinės atakos. Bukarešte buvo priimtas sprendimas, kad tokios grėsmės ateityje visiškai realios, kad NATO sistema turi dirbti, analizuojant situaciją ir planuojant galimą priešraketinę gynybą. Ta informacija yra dalinamasi, tariamasi, bet jokių derybų nevyksta", - sakė J.Olekas.

Jungtinės Valstijos perspėjo Lenkiją, kad gali kreiptis į kitas šalis, jei derybos su Varšuva dėl priešraketinio skydo elementų dislokavimo Lenkijos teritorijoje nepasistūmės į priekį.

Perspėjimas buvo paskelbtas tokiu metu, kai Vašingtone lankosi Lietuvos premjeras, nors Valstybės departamento atstovas Tomas Casey sakė, kad Gedimino Kirkilo derybos su JAV valstybės sekretore Condoleezza Rice, Baltaisiais rūmais ir Pentagonu nėra susijusios su priešraketinio skydo klausimu.

JAV pareigūnai patvirtino, kad praėjusį mėnesį Lietuvoje lankėsi vyriausiasis raketinės gynybos derybininkas Johnas Roodas, bet visą laiką pabrėždavo, kad jokios derybos su Lietuva nevyksta.

Krašto apsaugos ministras J.Olekas trečiadienį teigė, kad "yra žinių, kad JAV derybos su Čekija ir Lenkija eina į pabaigą ir jos sėkmingai užsibaigs ir tada, matyt, NATO kažkokiame formate bus toliau nagrinėjami klausimai, kaip išplėsti gynybą NATO mastu ir kaip JAV elementus integruoti į NATO sistemą".

"NATO svarstys, kuriose vietose dar reiktų papildomų elementų. Bet JAV elementams esant Čekijoje ir Lenkijoje, praktiškai nėra tokios techninės galimybės dubliuoti, kad tie elementai atsirastų ir Lietuvoje. Matyt, kad jie bus kur nors kituose visiškai kituose regionuose, kad uždengtų visą NATO erdvę", - kalbėjo J.Olekas.

Pagal Jungtinių Valstijų inicijuotą priešraketinės gynybos Europoje planą, Čekijoje turėtų būti dislokuotas antiraketinis radaras, o Lenkijoje gaudomųjų raketų bazė. Čekija jau yra paskelbusi, kad leis dislokuoti radarus savo teritorijoje, tačiau su lenkais vis dar yra deramasi dėl raketų bazės.

Premjeras G.Kirkilas taip pat teigia, jog JAV derybos su JAV netrukus turėtų pasibaigti.

"Šiuo metu vyksta derybos su Lenkija, jos, ko gero, pasibaigs galbūt šią savaitę ir linkime Lenkijai sėkmės šitose derybose. Tokia yra mūsų pozicija šiandien", - Lietuvos radijui sakė G.Kirkilas

Pagal Jungtinių Valstijų inicijuotą priešraketinės gynybos Europoje planą, Čekijoje turėtų būti dislokuotas antiraketinis radaras, o Lenkijoje gaudomųjų raketų bazė. Čekija jau yra paskelbusi, kad leis dislokuoti radarus savo teritorijoje, tačiau su lenkais vis dar yra deramasi dėl raketų bazės.

BNS inf.
Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių