Dėmesys kultūrai tik švenčių proga, piktinasi prezidentė

Švietimo įstaigų pertvarka vyksta per lėtai, o kultūros politika vis dar neturi aiškios strategijos ir sulaukia dėmesio tik retkarčiais, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Šalies vadovė, trečiadienį susitikusi su Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nariais, pareiškė, kad vykdant apskričių reformą švietimo įstaigų perdavimas savivaldybėms vyksta nesistemiškai ir per lėtai, pranešė Prezidentūra.

Anot D.Grybauskaitės, atsakomybę dėl stringančios apskričių reformos turi prisiimti visos valdžios institucijos.

"Užsitęsusi mokyklų tinklo pertvarka kelia nereikalingos įtampos visuomenėje. Kuo greičiau turi išaiškėti kiekvienos mokyklos ateitis ir modernizavimo perspektyva. Tam būtina ne tik politinė valia, bet ir konsultacijos su bendruomenėmis", - teigia prezidentė.

Jos teigimu, pertvarkant mokyklų tinklą būtina laikytis nuostatos, kad pradinė mokykla būtų kuo arčiau vaiko, o gerai ir moderniai įrengta gimnazija - prieinama visiems. Kartu, pasak prezidentės, reformuojant mokyklų tinklą negalima pamiršti tautinių mažumų ir specialiųjų ugdymo poreikių turinčių vaikų švietimo.

Ypatingą dėmesį šalies vadovė ragina skirti popamokinei veiklai. Neformaliojo ugdymo koncepcija, pasak D.Grybauskaitės, turi garantuoti galimybę kuo didesniam vaikų skaičiui rinktis popamokinius užsiėmimus tiek valstybinėse, tiek ir privačiose įstaigose.

Prezidentė taip pat įvardijo kultūrą svarbiausiu Lietuvos ištekliumi bei paragino galutinai apsispręsti dėl kultūros politikos krypčių ir imtis konkrečių darbų, kurie ne tik patenkintų visuomenės kultūrinius poreikius, bet ir ugdytų asmens kūrybingumą.

"Aiškios raidos strategijos neturinti šalies kultūra per dvidešimt metų sulaukia tik proginio, o ne sisteminio dėmesio. Todėl būtina nedelsiant apsispręsti dėl kultūros politikos krypčių ir nuosekliai jas įgyvendinti", - teigė D.Grybauskaitė.

Lietuvos kultūros politikos kaitos gairių projektą rengia prezidentės dekretu sudaryta Lietuvos meno kūrėjų asociacijos, kultūros ir meno, akademinės bendruomenės ir Kultūros ministerijos atstovų grupė.

Prezidentė su Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetu aptarė galimybę Lietuvos kultūros politikos kaitos gaires išsamiai svarstyti Seime, į tai įtraukiant ir visuomenę.


Šiame straipsnyje: grybauskaitėkultūrašvietimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių