Dėl smurto šeimoje šiemet pradėtas 471 ikiteisminis tyrimas

Dėl smurto šeimoje šių metų pirmąjį pusmetį pradėtas 471 ikiteisminis tyrimas, surašyta 2 tūkst. 80 administracinių teisės pažeidimų protokolų.

Tuo metu iškvietimų dėl konfliktų šeimoje per šį laikotarpį iš viso užfiksuota 25 tūkst. 673 - tokius duomenis per pirmadienį Seime vykusią konferenciją pateikė socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja Ramunė Jurkuvienė.

Statistikos duomenimis, į pareigūnus dėl smurto šeimoje kasmet kreipiamasi vis daugiau - 2007 metais užfiksuoti 33 tūkst. 165, 2008 metais - 33 tūkst. 927, 2009 metais - 41 tūkst. 982 tokie pranešimai.

Ministro patarėjos duomenimis, iš 60 savivaldybių 22-oje nėra smurtą patyrusiems asmenims pagalbą teikiančių įstaigų.

Europos Komisijoje priimtoje vyrų ir moterų lygybės strategijoje 2010-2015 metams teigiama, kad Europoje fizinį smurtą yra patyrusios 20-25 proc. moterų.

Eurobarometro apklausa rodo, kad beveik pusė (48 proc.) Lietuvos gyventojų šeimoje ar tarp draugų pažįsta bent vieną moterį, kuri yra buvusi bet kurios rūšies smurto auka namuose. Taip pat beveik pusė (45 proc.) apklaustųjų Lietuvoje savo šeimoje arba tarp draugų teigė pažįstantys asmenį, kuris yra panaudojęs bet kokios rūšies smurtą prieš moterį.

Tai didžiausi rodikliai visoje Europos Sąjungoje (ES). Vidutiniškai ES asmenį, kuris yra smurtavęs prieš moterį, draugų ir šeimos rate nurodė žinantys maždaug penktadalis apklaustųjų.

Seime pirmadienį tarptautinėje konferencijoje „Apsauga nuo smurto artimoje aplinkoje: įgyvendinimo iššūkiai“ aptarti pavasarį priimto ir gruodžio viduryje įsigaliosiančio įstatymo prieš smurtą šeimoje įgyvendinimo klausimai, patirtimi dalijosi ekspertės iš JAV, pranešimus skaitė Lietuvos teisininkai, nukentėjusios pasakojo savo istorijas.

Konferencijoje kalbėjęs Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla tvirtino, kad, nors anksčiau viešojoje erdvėje būta įvairių nuogąstavimų, policija pasirengusi nuo įstatymo įsigaliojimo taikyti naująją tvarką.
„Policijos vardu sakau: mes tikrai pasirengsime ir nuo gruodžio 15 dienos šį įstatymą vykdysime visa apimtimi“, - sakė R.Požėla.

Policija planuoja, kad dėl Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo specialiai iš naujo reikės apmokyti apie 4 tūkst. pareigūnų. Generalinio komisaro pavaduotojas prognozavo, kad įsigaliojus naujai tvarkai per metus bus surengta apie 5 tūkst. ikiteisminių tyrimų daugiau nei iki šiol.

Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas leis smurtautoją iškeldinti iš namų, taip pat smurtas šeimoje priskirtas prie visuomeninę reikšmę turinčių veikų, tad aukai net ir nesikreipiant į policiją, nustačius smurto šeimoje atvejį, bus pradedamas ikiteisminis tyrimas.

Teisėsaugos pareigūnai ne kartą yra pabrėžę, kad iki šiol galiojantis teisinis reguliavimas jiems yra surišęs rankas kovojant su smurtu šeimoje, mat be raštiško nukentėjusiojo skundo beveik neįmanoma pradėti tyrimų. Be to, ir pradėjus tyrimą smurtautojas gali gyventi drauge su auka.

Nevyriausybinių organizacijų duomenimis, nuo smurto šeimoje kasmet Lietuvoje žūva apie 20 moterų.


Šiame straipsnyje: smurtassmurtas šeimoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių