Dėl poilsiautojų - mūšiai

Palangos prieigose poilsiautojams siūlomi kambariai prie jūros esti ir pačiame miesto pakraštyje stovinčiuose namuose. Atvykėliams gali tekti nakvoti ir šiltnamyje.

Konkurentai perspėja

Poilsiautojais prisistatinėję dienraščio „Klaipėda" žurnalistai savo kailiu patyrė, kokios būklės ir už kiek galima išsinuomoti butą ar kambarį pajūryje.

Kurorto prieigose stabtelėjome prie žmogaus, siūliusio kambarius Vytauto gatvėje esančiame name, pavadintame Igno vila.

Ant automobilio padėtame plakate skelbta, kad kambariai - prie jūros.

Igno viloje nakčiai kambarys kainuoja 80 litų. Nespėjus pareplikuoti, kad brangoka, Igno vilos nuomotojas puolė rodyti nuotraukas kambarių, kuriuos jis pats vadino liuksais.

Nuotraukose įamžinti kambariai atrodo išties neblogai. Jų apdaila - šiuolaikinė. Kambariai priminė ne palėpę su ant grindų pamestu čiužiniu, o viešbučio numerius. Žadėta, kad kiekvienas kambarys turi po atskirą dušą ir tualetą.

Tiesa, tolėliau stovintys kambarių nuomotojai, siūlydami apsistoti pas juos, primygtinai rekomendavo nesirinkti Igno vilos.

„Ta Igno vila yra kitame miesto gale", - įspėjo konkurentai.

Vėliau įsitikinome, kad jie teisūs. Igno vila yra kone pačiame miesto pakraštyje, netoli Reabilitacijos ligoninės. Bet jūra nuo jos netoli - iškart už pušynėlio.

Į vonią - su kaimynais

Kita nuomotoja, Alma, siūlė už 60 litų išnuomoti nakčiai Gėlių aikštėje esantį kambarį, kuris, kaip teigiama, taip pat prie jūros. Iki centro, pasak Almos, galima nukakti per 10, o iki jūros - per 5 minutes.

Už 60 litų ramioje atokesnėje gatvėje stovinčiame name išsinuomojus kambarį, vonia ir tualetu tektų dalintis su kitais poilsiautojais. Vonios patalpos gali būti ir atskirai, bet tai kainuotų jau 100 litų.

Pažadėjus dar pasižiūrėti, ką geresnio siūlo kitur, nuvažiuodami išgirdome nuomotojos replikas, kad „jaunimas nebežino, ko nori, ir ieškodami kambario tik vienai nakčiai šitaip renkasi".

Bet pasirinkti verta. Arčiau Palangos stovėjęs nuomotojas kambarius Birutės alėjoje ir Neringos gatvėje esančiuose namuose siūlė vos už 30 litų nakčiai. Žinoma, virtuve, vonia ir tualetu už tokią kainą tektų dalintis su kitais.

Nuomotojas pabrėžė, kad kambariai išnuomojami taip pigiai tik dabar, kol poilsiautojų nėra tiek daug. Vėliau jie esą brangs ir iki pat rugpjūčio 20 dienos nebeatpigs.

Šie kambariai, kaip paaiškėjo, yra kone arčiausiai jūros ir beveik prie pat centro. Nuvažiavę jų apžiūrėti į Birutės alėją, kambarius siūlančio šeimininko nesuradome. Tačiau, kaimynų teigimu, už 30 litų būtų pasiūlyta nebent nakvynė iš lentų sukaltoje verandoje, kur sąlygos neva antisanitarinės.

Už namelį - 50 litų

Toje pačioje Birutės alėjoje gyvenanti Eleonora visus kambarius nuomojo su atskirai įrengtais dušais, tualetais ir virtuvėlėmis. Pigiausiai kainavo „apartamentai" mažame, atskirai suręstame namelyje. Nedidelis kambariukas su dviem lovomis, spinta, šaldytuvu ir televizoriumi, vonia ir dušas šiuo metu mums būtų kainavę 50 litų nakčiai. Vėliau išsinuomoti šį namelį būtų sunku. Jau nebe pirmus metus iš eilės kiekvieną liepą visam mėnesiui jį išsinuomoja baltarusė su dviem vaikais.

Už 150 litų Eleonora siūlė išnuomoti tvarkingus ir prabangiau atrodančius erdvesnius butukus jos nuosavame name.

Klientus pažaboja taisyklės

Viena pakelyje sutikta močiutė siūlė kambarį Mėtų skersgatvyje. Paklausta, kiek jis kainuos, senolė, sužinojusi, jog norime apsistoti tik nakčiai, siūlė kambarį už 70 litų.

Paaiškėjo, kad siūlomas tvarkingas namas su erdviu išgrįstu kiemu, kuriame gali tilpti kelios mašinos. Ant pievelės stovėjo pavėsinė su staliuku ir kėdėmis, greta - šašlykinė, kuria, kaip žadėjo šeimininkė, poilsiautojai gali laisvai naudotis.

Močiutės marti Daiva, paprašyta parodyti nuomojamą patalpą, nuvedė į ankštą, bet tvarkingą kambarėlį, kuriame stovėjo trys lovos su ant jų sukrauta patalyne, spinta, stalas ir televizorius. Greta buvo vonia ir tualetas.

Šeimininkė siūlė esant reikalui pasinaudoti ir virtuve.

Daiva nesutiko aprodyti daugiau nuomojamų kambarių. Vienas jų - didelis ir erdvus su į skirtingas pasaulio puses nukreiptais langais ir keturiomis lovomis. Jis kainuotų jau brangiau - per 100 litų.

Namo šeimininkė pasakojo, kad kambarius nuomoja nebe pirmus metus, o per tą laiką būta visokių nuomininkų: ir triukšmingų, ir žalos pridarančių, baldus sugadinančių.

Galbūt todėl ant kiekvieno nuomojamo kambario durų kabo elgesio taisyklės, kuriose poilsiautojų prašoma netriukšmauti, nerūkyti, gerbti kitų poilsį, nurodyta, kelintą valandą paskutinę nuomos dieną išsikelti.

Per dieną - tūkstantis litų

Sustojome už viaduko šalia kurorto riboženklio, kur ant sulankstomų kėdučių nuolat sėdi ir plakatus su užrašu „Kambarių nuoma" siūlo močiutės.

Vos pradarius automobilio langą, pripuolė ne tik močiutės, bet ir keletas treningais vilkinčių grėsmingos išvaizdos vaikinų, vienas per kitą rėkiančių dešimtis nuomojamų kambarių adresų.

Griežtai pasakius, kad mus domina tik močiučių paslaugos, treninguočiai atšlijo.

Vėliau viena močiutė pašnibždėjo, kad konkurenciją jai bando sudaryti agentai, dar vadinami išvedžiotojais, už tam tikrą procentą surandantys palangiškiams nuomininkų.

Šie išvedžiotojai - ne itin mėgstami palangiškių. Geresnius kambarius nuomojantys kurorto gyventojai neslėpė, kad pastogę suteikia ne bet kam. Jeigu svečiai nepatinka ir kyla įtarimų, kad jie elgsis netinkamai, dažnas atsisako tokius priimti. Tačiau išvedžiotojai apsistoti atveda bet ką ir dar už paslaugas pasiima nemažą atlygį.

„Per dieną tie agentai, girdėjau, ir po tūkstantį litų užsidirba", - porino viena palangiškė.

Siūlo nakvoti šiltnamyje

Visuomeninės Palangos apgyvendinimo paslaugų teikėjų organizacijos „Svetingas šeimininkas" vadovė Irena Švanienė pasakojo, kad apie 80 proc. vadinamųjų išvedžiotojų yra ne palangiškiai. Dažniausiai tai atvykėliai iš Šiaulių, Mažeikių, Plungės. Jie esą itin įžūlūs, močiutes nuo poilsiautojų automobilių langų nustumiantys alkūnėmis.

Pašnekovė teigė, kad agentai dažniausiai nuomininkų ieško senyvo amžiaus palangiškiams, nebeturintiems sveikatos patiems pakelėse tykoti klientų. Teigiama, kad už savo paslaugas jie reikalauja apie 20 proc. nuo nuomos sumos ir taip per vasarą gerokai pralobsta.

I.Švanienė primygtinai rekomendavo poilsiautojams elgtis atsargiau ir nesusigundyti pigiomis pakelėse siūlomomis pastogėmis. Esą žadama, kad poilsiautojai papuls vos ne į rojų, o realybė būna visiškai sugadintos atostogos.

„Poilsiautojams siūloma už 50 litų miegoti ant senoviško spyruoklinio čiužinio, padėto ant dviejų plytų, palėpėse, verandose, šiltnamiuose ar prekybiniuose kioskuose", - vardijo pašnekovė, pridūrusi, kad dažniausiai tokios pastogės siūlomos, kai būna poilsiautojų antplūdis.

Jau seniai visoje Lietuvoje pasakojamas anekdotu tapęs atsitikimas, kai už kelis litus poilsiautojui buvo pasiūlyta nakvynė šuns būdoje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių