Dėl paramos teroristams teisiamas airis sako buvę išprovokuotas

Dėl paramos sukarintai Airijos grupuotei Tikroji Airijos respublikonų armija (Real IRA) Vilniuje teisiamas Airijos pilietis Michaelas Campbellas siekia išteisinimo ir sako buvęs išprovokuotas Didžiosios Britanijos slaptosios tarnybos MI-5.

“Jie viską išprovokavo”, - per teismo posėdžio pertrauką penktadienį BNS sakė M.Campbellas.

Ginamąją kalbą pristačiusi jo advokatė Ingrida Botyrienė teisme kalbėjo, kad 39 metų M.Campbellas 2008 metais Vilniuje buvo sulaikytas po britų slaptosios saugumo tarnybos MI-5 ir Valstybės saugumo departamento provokacijos.

„Nusikalstamos veikos, dėl kurių jis yra teisiamas, yra MI-5 sukurtos ir šios tarnybos kartu su Lietuvos valstybės saugumo departamentu realizuotos“, - teisme kalbėjo advokatė.

“Nebuvo laikomasi (…) draudimo provokuoti nusikaltimą”, - tvirtino I.Botyrienė.
“Prašome jį išteisinti”, - baigiamojoje kalboje sakė advokatė.

M.Campbellas neneigia Lietuvoje apžiūrėjęs ginkluotę, bet kratosi sąsajų su Real IRA. M.Campbello brolis Liamas (Lajamas) yra vienas iš šios organizacijos vadovų. Lietuva siekia jo išdavimo.

Dėl pasikėsinimo tiekti ginklus Airijos grupuotei M.Campbellą prokuroras Gedgaudas Norkūnas siūlo įkalinti 16 metų. Penktadienį jis pareiškė, kad byloje nėra jokių duomenų apie galimą provokaciją ir pabrėžė, kad apie ginklų įsigijimą M.Campbellas kalbėjo ir su kitais įtariamaisiais, kai šalia nebuvo britų saugumo agento.

Anot prokurorų, M.Campbellas ketino Lietuvoje įsigyti plastikinių sprogmenų, automatų, snaiperių šautuvų bei pistoletų.

I.Botyrienė sakė, kad ginklų parodymas Lietuvoje buvo “iš anksto specialiųjų tarnybų suplanuota operacija”, o ginklus jos ginamajam siūlė užsimaskavę specialiųjų tarnybų agentai.

Rugpjūčio mėnesio teismo posėdyje prokuroras citavo įslaptintus liudytojus, kurie sakė, kad airis domėjosi, kiek reikėtų sprogmenų susprogdinti vyriausybinį automobilį ir aiškino, kad ginklus ketina panaudoti prieš žmones.
Anot prokuroro, britų agentas Robertas Jardine sakė, kad Real IRA ginkluotei įsigyti skyrė 100 tūkst. eurų (345 tūkst. litų).

Pasak kaltintojo, M.Campbellas už ginklų nugabenimą į Airiją Lietuvos piliečiui sumokėjo 5 tūkst. eurų (17,25 tūkst litų).

Siūlydamas bausmę dėl rengimosi daryti kontrabandą, disponavimo šaunamaisiais ginklais, pasikėsinimo teikti paramą teroristų grupei, prokuroras kaip sunkinančią aplinkybę nurodė tai, kad airis veikė organizuotoje nusikalstamoje grupėje. Į bausmės laiką siūloma įskaičiuoti suėmimo laiką.

Real IRA sukarinta grupuotė, siekianti Vieningos Airijos valstybės, į kurią įeitų ir Jungtinei Karalystei priklausanti Šiaurės Airija.
Teismo sprendimas turėtų būti paskelbtas vėliau šiais metais.


Šiame straipsnyje: Michaelas Campbellasreal Ira

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių