Defibriliatorius kuriančio Amerikos lietuvio kompanija – tarp lyderių

Kai neišvaizdžiame pastate Gilfordo mieste virš picerijos, vyno ir alaus parduotuvėlių įsikūrė „Defibtech LLC“ biuras, niekas negalėjo įsivaizduoti, kad beveik po 10 metų defibriliatorius projektuojanti ir gaminanti Gintaro Vaišnio kompanija taps viena sparčiausiai augančių visoje Amerikoje.

Bandė sužlugdyti konkurentai

Išeivių iš Lietuvos šeimoje JAV gimęs G.Vaišnys, prisiminęs pirmuosius verslo metus ir konkurentų pastangas suėsti jų kompaniją, dabar šypsosi.

1999 m. jis su universiteto laikų draugu širdies chirurgu Glennu Laubu įkūrę biurą, po to kelerius metus plėtoję savo projektą, pirmąjį produktą pardavė 2003 m. Ir netrukus draugų kompanija sulaukė verslo ryklių atakų.

„Ar jūs pirktumėte defibriliatorių, kuris gaminamas vos ne picerijoje?“ – ironiškai klausė konkurentai, netgi nufotografavę kukliai atrodantį Boston Post gatvėje įsikūrusį „Defibtech LLC“ biurą.

„Mums svarbiausia buvo ir yra kokybė, – teigė 49-erių G.Vaišnys, atkreipęs dėmesį, kad ten buvo tik biuras, o gamyba vyko kitur. – Tačiau mūsų defibriliatoriai kainavo ir kainuoja apie 1 500 dolerių, o kitų kompanijų – dvigubai daugiau ir jie buvo priversti sumažinti jų kainą. Negaminame ir neketiname gaminti jų Kinijoje, nes Gilforde galime kontroliuoti jų kokybę, o didesnės išlaidos atsiperka ateityje.“

Dar vienas apgalvotas konkurentų žingsnis siekiant, kad „Defibtech LLC“ išnaudotų finansines atsargas, buvo dirbtinai iškelti teismo procesai dėl patentų. Vis dėlto jie baigėsi G.Vaišnio kompanijos naudai.

Į darbą – lėktuvu

2007 m. – pirma vieta tarp greičiausiai augančių JAV medicinos ir 7 vieta tarp greičiausiai augančių visų sričių 500 Amerikos kompanijų. Daugiau nei 150 tūkst. parduotų defibriliatorių 50 JAV valstijų ir 30 pasaulio šalių. Nyderlanduose, garsios kompanijos „Philips“ gimtinėje, aplenktas net šis gigantas!Tokiais pasiekimais dabar gali didžiuotis G.Vaišnys, kurio ir kolegos bei draugo „laive“  „Defibtech LLC“ – jau 75 žmonės.

„Kai verslo pradžioje pasiūlėme profesionaliems inžinieriams dirbti mūsų kompanijoje, jie labai susidomėjimo mūsų darbu, tačiau dėl žmonų, vaikų, kurie lanko mokyklas, draugų, nenorėjo keltis iš gimtojo Gilfordo. Todėl biurą įkūrėme ten. Tenka dažnai skraidyti, bet per pusantros valandos aš ten“, – juokiasi Čikagoje, 1 000 km nuo Gilfordo, jau keliolika metų gyvenantis Gintaras.

Sėkmės formulė

Klausiamas apie sėkmės formulę, kurią norėtų sužinoti ir darbštūs, bet nesėkmingai verslą kūrę ar dar tik kursiantys žmonės, G.Vaišnys išskyrė daug dalykų.

„Reikia ryžto, daug dirbti, mokėti skubiai reaguoti į situaciją, keisti planus, – neabejoja iššūkius mėgstantis G.Vaišnys. – Konkurentai norės jus sužlugdyti, pritrūks iš anksto suplanuotų pinigų, teks persiorientuoti ir daug ką keisti. Tik nereikia palūžti!“

Verslininkas pripažino, kad neretai įtakos turi ir atsitiktinumas: jie netikėtai susitiko su vienais didžiausių tiekėjų ir sėkmingai dirba su jais.

JAV, kaip ir visą pasaulį, sukaustęs sunkmetis finansinių nuostolių „Defibtech LLC“ neatnešė, tačiau G.Vaišnys pastebi, kad augusi jų kompanija galbūt galėjo turėti ir dar didesnį pelną.

Už Atlanto, neabejoja lietuvių sūnus, yra didelės galimybės plėtoti savo verslą ir aukštai iškilti, tačiau kartu gali būti suvalgytas konkurentų.

Tėvų gimtinė nenuvylė

JAV gimęs G.Vaišnys kalba su amerikietišku akcentu, tačiau puikiai moka lietuvių kalbą: tai, pasak jo, didelė tėvų įtaka. Su juo ir seserimi tėvai kalbėdavo tik gimtąja kalba.

Garsiajame Jeilio universitete dirbantis Gintaro tėvas ir mama, aktyvi lietuvių bendruomenės narė, gyvena Konektikuto valstijoje.

„Lietuva man labiausiai patiko pastarąjį kartą. Sutikau daug protingų, savo tikslo siekiančių žmonių. Gatvėse, parduotuvėse taip pat mažiau atšiaurumo nei prieš keliolika metų“, – patyrė ne kartą tėvų gimtinėje lankęsis G.Vaišnys.

Lėktuvu, motociklu ir jachta

Sena, prieš 11 metų pagaminta „Audi A6“ važinėjantis „Defibtech LLC“ kompanijos prezidentas juokiasi klausiamas, kodėl jausdamasis tvirtai finansiškai nepakeitė automobilio naujuir prabangiu.„O kam? Geras automobilis. Kiekvienas žmogus savo uždirbtus pinigus žmogus leidžia ten, kur jam patinka“, – nesipuikavo G.Vaišnys.

Tiesa, didesnė jo aistra, kuriai bene daugiausiai išleidžia pinigų – ekstremalus sportas. Vyras nuo seno su pasimėgavimu miškų keliais, kopomis važinėjo enduro motociklu, kurį dabar pakeitė 100 AG turinčiu motociklu „BMW R 1100 RS“.

„Adrenalinas – puiku, tačiau rizikuoju protingai, daug treniruojuosi, – tikino vyras. – Daug pavojingiau važiuoti Niujorko miesto gatvėmis.“

Kita jo aistra – nardymas, plaukiojimas jachta ir nedidelių lėktuvų pilotavimas.

„Gitara, gamta draugai, – kelionėmis buriniu laivu, ypač naktį, mėgaujasi verslininkas ir juokiasi paklaustas, kaip jį pabučiavo žuvis. – Būdamas po vandeniu stengiuosi nejudėti, kad žuvys priplauktų arčiau. Kartą viena apie 20 cm ilgio žuvis atplaukė tiesiai į mane ir bakstelėjo į veidą. Gal tai buvo pasakoje užburta princesė?“

Jau 300 valandų pilotavęs ir piloto licenciją turintis G.Vaišnys skraido 200 km/val. greičiu keturviečiu „Cirrus“, o mirties kilpas ir kitus triukus danguje atlieka su lėktuvu „Extra“.

„Kai skridome debesimis nuklotoje Čikagoje prie ežero pakrantės, o iš jų kyšojo dangoraižių viršūnės“, – vieną įspūdingiausių matytų vaizdų lėktuvu pamena verslininkas.

Defibriliatorių netrūksta

Kaip mediciną ir savo verslą G.Vaišnys įsivaizduoja po 10 ar net 50 metų? Vyras nuoširdžiai gūžtelėja pečiais ir prisipažįsta, kad itin daug metų į priekį versle neplanuoja.

Už poros mėnesių į profesionalią rinką jie išleis ketvirtą defibriliatoriaus modelį. Paskutinysis buvo su vaizdo ekranu, kuriame demonstruojama, kaip elgtis.

„Žmonės, kurie prognozuodavo 20 ar 50 metų į priekį, dažnai atrodo juokingai, – prisiminęs žurnaluose perskaitytas įvairių sričių ateities prognozes, šyptelėjo G.Vaišnys. – Gal kažkas išras piliulę ir nereikės defibriliatorių? Juk dar neseniai galingos kompanijos nesitikėjo, kad mes ateisime į rinką. Bet kokią akimirką viskas gali greitai pasikeisti ir tam turi būti pasirengęs.“

Vasarą G.Vaišnys su mūsų kultūrai simpatizuojančia širdies drauge amerikiete Gloria dažnai lankosi lietuvių išeivių Dainavos stovykloje prie Čikagos.

Ar kol kas vienas gyvenantis verslininkas namuose turi savo kompanijos gamintą defibriliatorių?Gintaras nusijuokė: „Turiu du ir dar vieną naują prototipą, kuris netrukus pasirodys rinkoje. Defibriliatorių turi tėvai, sesuo, vieną dar turiu automobilyje... Jų man netrūksta. Bet kaip ten sakoma? Geriau jį turėti, kai nereikia, nei neturėti, jei neduok Dieve prireiktų.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Biciulis

Biciulis portretas
G. Vaisnys taip pat daug skaito, yra lankes zinomus improvizacijos kursus, mokesis naudoti virtuvinius peilius ir kurti molinius puodus, sekmingai rauge alu. Megsta sposauti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių