Dauguma politikų sutinka pasakyti, ar laikė pinigus „Snore“

Dauguma parlamentarų ir Vyriausybės narių sutinka, kad visuomenei būtų paskelbti duomenys apie jų, jų šeimų narių, bendrovių turėtus indėlius bankrutavusiame banke „Snoras“ ir pastaruoju metu atliktas finansines operacijas.

Politikų parašus rinkęs Mišrios Seimo narių grupės Žilvinas Šilgalis BNS sakė, kad antradienį Lietuvos bankui išsiųs iš viso 135 parlamentarų ir 10 ministrų sutikimą pateikti minėtą informaciją.

Anot jo, keturi Seimo nariai atsisakė pasirašyti sutikimą, su konservatore Rūta Rutkelyte susisiekti nepavyko. Tarp atsisakiusiųjų pasirašyti - socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė, „darbietis“ Vytautas Gapšys, Liberalų ir centro sąjūdžio frakcijos narys Valdemaras Valkiūnas, Seimo narių mišriai grupei priklausantis Konstantas Ramelis.

Parašus padėjo visi ministrai Seimo nariai ir parlamentarų mandatų neturintys finansų ministrė Ingrida Šimonytė, vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas. Kiti ministrai buvo informuoti apie tokią iniciatyvą, bet į raginimą neatsiliepė.

„Šiaip visi parodė normalią valią ir supratimą“, - parašų rinkimo akciją apibūdino Ž.Šilgalis.

Jis pabrėžė, kad nesant asmeninės valios bankas nesuteikia duomenų apie nė vieną savo indėlininką.

Visi pasirašiusieji sutiko, kad būtų pateikta ir paviešinta informacija apie jų ar jų šeimų narių, jų vadovaujamų ar priklausančių įmonių nuo liepos 1-osios iki lapkričio 16-osios banke „Snoras“ atliktas operacijas.

Siekiama išsiaiškinti, ar kuris nors politikas galėjo pasinaudoti informacija, kad bankas „Snoras“ turi finansinių problemų.

„Imame nuo liepos 1-osios, nes Lietuvos bankas būtent tada gavo duomenų apie dingusius vertybinius popierius ir kito turto už 1 mlrd. litų“, - BNS sakė Ž.Šilgalis.
Be to, antradienį Seimui dar turėtų būti pateikti rezoliucijos ir nutarimo projektai dėl informacijos, susijusios su viešuoju interesu, pateikimo Seimui. Jomis taip pat būtų prašoma duomenų iš „Snoro“ apie politikų turėtus indėlius šiame banke.

Anksčiau duomenų apie politikų indėlius banke „Snoras“ jau prašė Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK), tačiau ji sulaukė Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko rašto, kad Seimo EPK prašoma informacija yra konfidenciali. Įstatymai draudžia tretiesiems asmenims atskleisti tokią informaciją ir patariama dėl jos kreiptis į „Snoro“ bankroto administratorių.


Šiame straipsnyje: Snorasindėliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių