Dauguma lietuvių – prieš PRG skydą šalyje

Dauguma Lietuvos gyventojų nepritaria, kad šalyje būtų dislokuoti JAV priešraketinės gynybos (PRG) skydo elementai, rodo visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „RAIT" atlikta apklausa.

Liepos 18-23 dienomis atlikto tyrimo duomenimis, 42 proc. respondentų teigia nepritariantys PRG dislokavimui Lietuvoje, dar 12 proc. atsakė, kad tam „veikiau nepritaria".

Pritariančiųjų buvo 10 proc., tiek pat apklaustųjų teigė, jog projektui „veikiau pritaria".

26 proc. respondentų šiuo klausimu neturėjo nuomonės.

PRG dislokavimui Lietuvoje dažniau pritarė vyrai. Skeptiškai galimą amerikiečių ginkluotės atsiradimą šalyje vertino senyvo amžiaus (55-64 metų) respondentai.

Nuomonės šiuo klausimu neturėjo 15-24 metų gyventojai, pradinį ir vidurinį išsimokslinimą įgiję apklaustieji, taip pat respondentai, gyvenantys vidutinio dydžio šalies miestuose.

Apklausoje dalyvavo apie tūkstantis nuolatinių 15-74 metų amžiaus Lietuvos gyventojų.

Rugpjūčio 15 dieną JAV ir Lenkija pasirašė preliminarią sutartį dėl PRG skydo elementų dislokavimo Lenkijoje. Kiek anksčiau buvo pasirašyta analogiška sutartis su Čekija.

JAV derybos su Lenkija buvo sudėtingos, o vienu metu, šalims nerandant sutarimo, buvo pasirodę pranešimų, kad JAV svarsto galimybę dislokuoti PRG skydo elementus Lietuvoje.

Vašingtonas planuoja iki 2013 metų Lenkijoje dislokuoti 10 gaudomųjų raketų, o kaimyninėje Čekijoje pastatyti radiolokatorių stotį. Šie objektai papildys jau veikiančią PRG skydo sistemą, kurios elementai įrengti JAV, Grenlandijoje ir Didžiojoje Britanijoje.

Pasak Vašingtono, PRG skydas, kurio sukūrimui šiemet pritarė visos 26 NATO šalys, yra skirtas apsisaugoti nuo „piktavalių valstybių" galimų raketų išpuolių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių