Daugėja nemokamą maitinimą gaunančių vaikų

Socialiniai darbuotojai pastebi, kad kelis metus iš eilės augęs nemokamą maitinimą gaunančių vaikų skaičius šiais mokslo metais dar labiau šoktelėjo. Pasak jų, tam įtakos turi auganti bedarbystė ir maži tėvų atlyginimai. Kai kuriose Kauno mokyklose nemokamo maitinimo vaikams prašančiųjų skaičius jau perkopė visų praėjusių mokslo metų rodiklius.

Tokią paramą praėjusiais mokslo metais gavo beveik 8 tūkstančiai vaikų, šiais mokslo metais ji reikalinga kone 9 tūkstančiams. Ne ką geresnė padėtis ir rajone kur bendras mokinių skaičius mokyklose sumažėjo, tačiau socialinę paramą gaunančiųjų gerokai išaugo.


„Jeigu praeitais mokslo metais turėjome 25 proc. vaikų nuo bendro mokinių skaičiaus, tai šiemet jis didėja – jau artėja prie 30 proc., ypač daug padidėjo spalio mėnesį“, – sakė Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Irena Marcinkevičienė.

Nemokamo maitinimo reikalingų vaikų daugėja ir kituose šalies miestuose bei rajonuose. Pavyzdžiui į Panevėžio socialinės paramos skyrių šį rudenį kreipėsi beveik 900-tais daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

„Sumažėjo šeimų pajamos, ir ypač ženkliai atsiliepė, kad buvo sumažintos nedarbo draudimo išmokos, pernai metais šita išmoka buvo apie 1050 Lt, tai šiais metais 650 Lt, taip pat nepadaugėjo darbo vietų, nepadidėjo atlyginimai“, – sakė Panevėžio savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja Zita Ragėnienė.

Kaune dėl nemokamo vaikų maitinimo į seniūnijas besikreipiantys tėveliai sako, kad norint sutvarkyti dokumentus reikia laukti milžiniškose eilėse. Pasak darbuotojų, taupant lėšas seniūnijose   naikinami socialinių darbuotojų etatai, o savivaldybių specialistai dokumentus priima tik kelias dienas per savaitę.

„Atsiradus šiai bedarbystei eilės, žinoma, padidėjo ir maitinimo tėveliai prašo tikrai didesnis kiekis“, – teigė Kauno savivaldybės socialinių išmokų specialistė Laimutė Žagarienė.

Socialiniai darbuotojai pastebi, kad dar pernai tėveliai, kurių vaikai turėjo teisę nemokamai maitintis, kai kada atsisakydavo šios paramos, esą mokyklose neskaniai maitina, tuo metu šiemet atsisakančiųjų beveik neliko.


Šiame straipsnyje: maitinimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių