Darbo partijos pirmininku vėl tapo V.Uspaskichas

Į XII suvažiavimą Kėdainiuose sekmadienį susirinkę Darbo partijos nariai nutarė, kad partijai ir toliau pirmininkaus Viktoras Uspaskichas.

Tarp savų konkurentų nėra

Nuo Darbo partijos įkūrimo prabėgo daugiau nei šešeri metai. Tačiau jos krikštatėvio įtaka partijoje nė kiek nesumažėjo. XII partijos suvažiavime Kėdainiuose bet koks V.Uspaskicho pasiūlymas priimtas kaip neginčijama tiesa. Už juos balsuota ne mandatų pakėlimu, o ovacijomis.

Pirmąjį žodį suvažiavime tarusiam Europos Parlamento (EP) nariui V.Uspaskichui netyčia išsprūdo pažadai, kuriuos jis vykdys, kai bus išrinktas primininku. Tuo metu iki partijos pirmininko rinkimų dar buvo likusios kelios valandos. Vėliau V.Uspaskichas pasitaisė, kad visa tai darytų, jeigu būtų išrinktas, tačiau niekas net neabejojo kaip baigsis rinkimai. V.Uspaskichas buvo vienintelis kandidatas į šį postą.

„Taip išėjo. Mane pasiūlė daugiau nei pusė mūsų skyrių. Aš ne prieš. Bet aš vis tiek jaudinuosi. Juk rinkimai“, – šyptelėjo partijos lyderis.
„Viktorą visi skyriai norėjo matyti, kaip pirmininką, bet visų nebuvo reikalo klausti. Bendra nuomonė buvo aiški. Ar sutinki, Viktorai?“, – klausė partijos kolegė Loreta Graužinienė.

„Sutinku“, – kukliai tarė V.Uspaskichas. Suošė ilgų ovacijų banga.

Kandidatas buvo tik vienas, tačiau partijos pirmininko rinkimų reglamentas reikalavo slapto balsavimo. Į Kėdainius sugužėję per 700 narių suplūdo prie balsadėžių. Jau tada rinkimų baigtis buvo aiški.

„Kam čia tokią nesąmonę padarė. Butų vienbalsiai priėmę ir viskas“, – žemaitišku akcentu partijos kolegai kalbėjo į lauką cigaretės sutraukti išėjęs vyriškis. – Kam prie tų dėžių dabar grūstis. Geriau einam „čerką“ padaryti“.

Tiki šviesia ateitimi

731 partijos narių pritarimu V.Uspaskichas partijos pirmininku išrinktas dvejiems metams. Du nariai pasisakė prieš jo kandodatūrą. V.Uspaskichas šias pareigas užima su nedidele pertrauka nuo pat partijos įkūrimo. Postą jam teko užleisti, kai politikas save buvo ištrėmęs į Maskvą. Tačiau jam sugrįžus niekam nekilo abejonių, kas stos prie šturvalo. Jam talkins 12 pavaduotojų.

Partijos vedlys teigė, kad darbas EP atima nemažai laiko, kurio vos beužtenka vadovavimui partijai, todėl paprašė jam paskirti dar vieną pavaduotoją. Apskritai, anot partijos lyderio, pavaduotojams nuo šiol bus suteikta daugiau galių.

„Jie jau dabar yra patyrę ir gali prisiimti daugiau atsakomybės. Visai partijai baigėsi brandos etapas. Nuo pat įkūrimo buvome reitingų viršuje, buvome ir apačioje. Buvome valdžioje ir buvome opozicijoje. Daugiau klysti neturime nei laiko, nei teisės“, – kalbėjo V.Uspaskichas.

Darbo partijos pirmininkas teigė tikįs partijos sėkme būsimuose rinkimuose. Jau pradėta ruoštis mažiau nei po metų vyksiantiems savivaldos rinkimams.

Konservatoriai ignoruoja

Į Kėdainius pasveikinti Darbo partiją suvažiavimo proga atskubėjo beveik visų didžiųjų Lietuvos partijų atstovai, išskyrus valdančiųjų konservatorių.

„Jie mūsų nekviečia. O mes juos kviečiame, bet jie nevažiuoja. Tai yra žemas kultūros lygis“, – rankomis skėstelėjo V.Uspaskichas.

Apie konservatorių politinės kultūros lygį V.Uspaskichas kalbėjo tik užkulisiuose, tačiau atvykusių partijų atstovai buvo mažiau santūrūs.

„Mūsų valstybės kubilizacija visais lygmenimis yra pavojus visai valstybei“, – į bendrą kovą prieš konservatorius kvietė partijos Tvarka ir teisingumas pirmasis pirmininko pavaduotojas Valentinas Mazuronis.
Kaip imti valdžią Seime Darbo partiją mokė ne tik parlamentinės partijos, bet ir Liaudies sąjungai vadovaujanti Kazimiera Prunskienė, paleisti Seimą raginančios Naujosios sąjungos pirmininko pavaduotojas Gediminas Dalinkevičius.

V.Uspaskichas pasirinko truputį švelnesnį toną, tačiau ir nuo jo kliuvo ne tik Seimo daugumai, bet ir Vyriausybei, Prezidentei, kurią V.Uspaskichas apkaltino griežta retorika, naudojama neva reitingų kėlimui. Pats V.Uspaskichas žinomas, kaip šou elementų mėgėjas. Tiesa, šįkart oficialioje susibūrimo dalyje politikas nei šoko, nei dainavo, bet jam plojo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių