Darbo partijos byloje planuojama pradėti liudytojų apklausą

Vilniaus apygardos teismas posėdyje pirmadienį norėjo pradėti kaltinamųjų Darbo partijos byloje apklausą, tačiau kaltinamiesiems pareiškus, kad parodymus duos tik po liudytojų apklausų, nuspręsta pirmiausia apklausti liudytojus.

Kolegija nusprendė pirmuoju apklausti Darbo partijos (DP) lyderį, europarlamentarą Viktorą Uspaskichą, paskui apklausti Vitaliją Vonžutaitę, Seimo narį Vytautą Gapšį, po jo - Mariną Liutkevičienę ir galiausiai Darbo partijos, kaip juridinio asmens atstovą.

Tačiau V.Uspaskichas pareiškė, kad parodymus duos, kai bus apklausti liudytojai, tokią poziciją išreiškė ir kiti kaltinamieji.

Esant tokiai situacijai, teismas paskelbė pertrauką, nes į posėdį nebuvo pakviestas nė vienas liudytojas. Kitą pirmadienį į posėdį kviečiami penki liudytojai.
V.Uspaskichas teismo posėdyje pakartojo, kad neprisipažįsta esąs kaltas dėl jam pareikštų kaltinimų.

„Ne aš rašiau tuos kaltinimus, ne man juos ir suprasti, vienas dalykas, kitas dalykas, aš pasinaudojau teise išklausyti liudytojus ir paskui tik atsakyti į klausimus“, - po posėdžio žurnalistams sakė V.Uspaskichas.

Vadinamoji Darbo partijos juodosios buhalterijos byla teisme guli jau pusketvirtų metų. Joje kaltinimai pateikti DP lyderiui europarlamentaui V.Uspaskichui, Seimo nariui V.Gapšiui ir buvusioms partijos darbuotojoms V.Vonžutaitei bei M.Liutkevičienei. Kaltinimai taip pat pateikti juridiniam asmeniui - DP.

Posėdyje pirmadienį teismas vėl domėjosi kaltinamųjų pozicijomis, ar jie prisipažįsta kaltais, ar supranta kuo yra kaltinami.

M.Liutkevičienė teigė suprantanti, kuo yra kaltinama. Jos aiškinimus dėl kaltės prisipažinimo kolegija įvertino kaip neprisipažinimą.

Šios kaltinamosios advokatė Reda Kurlavičienė pareiškė, kad norėtų susipažinti su bylos medžiaga ir prašė tam skirti laiko. Advokatė teigė, kad to nepadariusi, negalės tinkamai atstovauti savo ginamajai, kaip reikalauja įstatymas, ir padėti nustatyti tiesą šioje byloje.
Teisėjų kolegija nusprendė atmesti prašymą, nes pastarąjį kartą byla buvo nagrinėjama spalio mėnesį, lapkritį nevyko nė vienas posėdis. Teisėjai nusprendė, kad advokatė R.Kurlavičienė turėjo pakankamai laiko susipažinti su byla ir jos prašymą įvertino kaip piktnaudžiavimą procesinėmis teisėmis.

Prokuratūra skelbia, kad Darbo partijoje dviguba buhalterija vesta sistemingai.
Darbo partijos atstovas šioje byloje advokatas Valdemaras Bužinskas teismui sakė, kad kaltinamajame akte išdėstytos aplinkybės suprantamos, tačiau juridinis asmuo neatliko veiksmų, kurie išdėstyti akte.

„Kol nėra įsiteisėjusio sprendimo, neturiu jokios pozicijos“, - teismui teigė V.Bužinskas, paklaustas, ar juridinis asmuo Darbo partija pripažįsta savo kaltę.
V.Gapšys pakartojo anksčiau sakytus žodžius, kad nesupranta jam pareikštų kaltinimų.
Pasak prokuroro Sauliaus Versecko, 2004-2006 metais partijos vadovas

V.Uspaskichas, siekdamas neteisėto partijos finansavimo ir norėdamas išvengti finansavimo kontrolės, organizavo neteisėtą buhalterinės apskaitos tvarkymą, todėl šiuo metu negalima iš dalies nustatyti 2004-2006-ųjų įsipareigojimų vykdymo ir struktūros.

Prokuroras teigia, kad 2004-2006 metais DP partijos dokumentuose nefiksuota apie 25 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. litų išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pasikeitimais. Pamečiui skaičiuojant, anot teisėsaugininko, 2004-aisiais nebuvo fiksuota apie 13 mln. litų pajamų ir apie 13 mln. litų išlaidų, 2005-aisiais - apie 7,6 mln. litų pajamų ir apie 6,9 mln. litų išlaidų, 2006-aisiais - apie 4,4 mln. litų pajamų ir apie 3,7 mln. litų išlaidų.

S.Versecko teigimu, V.Uspaskichas 2004-ųjų pavasarį pavedė kitai bylos kaltinamajai V.Vonžutaitei vesti teisės aktus pažeidžiančią buhalteriją. Anot kaltintojo, politikas 2004-2006 metais kontroliavo sistemingai vykdytą neoficialių lėšų apskaitą bei ja užsiėmusius asmenis. Valstybinis kaltintojas taip pat paskelbė, kad nuo 2005-ųjų pradžios V. Vonžutaitė  pavedė Nijolei Steponavičienei, kuri, kaip žiniasklaidoje skelbta, pradėjo bendradarbiauti su teisėsauga, nefiksuoti dokumentuose partijos lėšų formavimo.

Šioji su DP nebuvo susijusi darbo santykiais. S.Verseckas taip pat tvirtino, kad DP vadovas per V.Vonžutaitę vadovavo dar vienai kaltinamajai M.Liutkevičienei, kuri būdama atskaitinga už buhalterini išlaidų teisingumą, žinodama, kad yra nefiksuotų lėšų, apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą, oficialiai nefiksuodavo atlyginimų mokėjimų.

Anot prokuroro, oficialiuose dokumentuose neįrašytos lėšos buvo skirtos neoficialiems darbo užmokesčiams, pačiam DP lyderiui, įvairiems renginiams finansuoti, iš bendrovės „Teo“ gautoms sąskaitoms apmokėti, filialams, reklaminiams straipsniams, dalyvauti rinkimuose, politikos konsultantui samdyti.

DP byla vyksta su itin ilgomis pertraukomis. Po daugiau nei metų pertraukos ji į teismo salę grįžo pernai spalį, tačiau tuomet posėdis atidėtas, nes neatvyko V.Uspaskicho advokatas Vytautas Sviderskis ir V.Vonžutaitės gynėjas Arūnas Petrauskas. Posėdžiai taip pat atidėti dėl V.Vonžutaitės nėštumo, vėliau - dėl jos auginamo vaiko ir sveikatos problemų.
Moteriai skirta psichiatrinė ekspertizė, tačiau jos rezultatų dar nėra.
Prieš tai šios bylos teismas nenagrinėjo daugiau kaip metus, nes tapęs Europos Parlamento nariu V.Uspaskichas buvo įgijęs teisinę neliečiamybę. Praėjusių metų rugsėjo pradžioje Europos Parlamentas panaikino jo teisinę neliečiamybę.

„Darbiečių“ lyderis 2006 metų rugpjūtį pripažinus jį įtariamuoju ilgiau nei metus nuo Lietuvos teisėsaugos slapstėsi Rusijoje.
Senatis DP byloje sueis 2014-aisiais.

Gruodžio 1 dieną Europos Parlamentas (EP) nusprendė negrąžinti teisinės neliečiamybės finansiniais nusikaltimais kaltinamam Darbo partijos vadovui V. Uspaskichui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lina

lina portretas
Ir kiek dar tesis tas cirkas. Laikykites darbieciai !

sėkmė

sėkmė portretas
taip nusibodusi ši politizuota byla...ir juokinga, kad liudytojai vis dar neapklausti...Sėkmės norisi palinkėti darbiečiams ir, kad kuo greičiau šis politinis "šou" baigtųsi

Vida

Vida portretas
Darbo partijos byla, tai kažkokia parodija, įrodymų nėra, o liudininkų kažkaip atrado, čia gal kaip ir D.Kedžio byloj, vis gimsta naujų "žinovų"
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių