Darbą Irane pradėjo Lietuvos ambasadorius

Lietuvos ambasadorius Darius Pranckevičius Teherane įteikė skiriamuosius raštus Irano Prezidentui  Mahmudui Ahmadinežadui. Po oficialios ceremonijos vykusio pokalbio metu ambasadorius pabrėžė Lietuvos interesą palaikyti dialogą su Iranu ir plėtoti ekonominį, kultūrinį bendradarbiavimą, skatinti turizmą ir studentų mainus.

Pasveikinęs naująjį Lietuvos ambasadorių Irano vadovas pažymėjo, kad Iranas suinteresuotas plėtoti santykius su  Lietuva. Kalbėdamas su Irano Prezidentu Lietuvos diplomatas aptarė galimybes išnaudoti bendradarbiavimo potencialą, ypač mokslo ir tyrinėjimų srityse.

1930 metais buvo pasirašyta Lietuvos ir Persų imperijos draugingumo sutartis. 1991 metais Iranas patvirtino Lietuvai, kad jis laiko šią sutartį galiojančią. Lietuvos ir Irano diplomatiniai santykiai buvo atkurti 1993 metų spalio 10 dieną.

Pernai Lietuvos eksportas į Iraną buvo 2,3 mln. litų. Lietuva į šią šalį eksportuoja įvairių cheminių medžiagų, elektros įrenginių ir jų dalių, optikos, medicinos prietaisų. Lietuvos importas iš Irano sudarė 37,6 mln. litų, palyginti su 2006 metais, importas padidėjo 76 procentais. Daugiausia Lietuva iš Irano importavo džiovintų vaisių ir riešutų. Pernai Lietuvos ir Irano prekybos apyvarta buvo 40 mln. litų.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių