Dar kartą apie vaikų kelionių į užsienį tvarką

Vyriausybė patvirtino Vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes tvarką, kuri iš esmės nepakeitė pagal Šengeno susitarimą galiojančios tvarkos. Lietuva pilnateise Šengeno teritorija tapo 2007 m. gruodžio 21 d., oro erdvėje - 2008 m. kovo 30 d.

Naujoji tvarka vien tik techniškai suderino Vyriausybės nutarimo ir Šengeno susitarimo nuostatas. Lietuvos notarų rūmų patarėja civilinės teisės klausimais Daiva Dumčiuvienė dar kartą aiškina galiojančią vaiko išvykimo į užsienį tvarką.

Jeigu vaiko kelionės tikslas yra Šengeno valstybė, tai taikomas Šengeno susitarimas ir nesvarbu, ar vaikas vyktų su tėvais, ar su vienu iš tėvų, ar su lydinčiu asmeniui ar net vienas, vieno iš tėvų sutikimo nereikia turėti ir valstybės sienos apsaugos pareigūnas jo nereikalaus. Tokiu atveju vykti pas notarą ir patvirtinti vaiko išvykimo į užsienio valstybę nereikia.

Šengeno valstybės yra 24. Tai 22 ES narės: Austrija, Belgija, Danija, Graikija, Ispanija, Italija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Portugalija, Prancūzija, Suomija, Švedija ir Vokietija, Lietuva, Latvija, Čekija, Estija, Lenkija, Malta, Slovakija, Vengrija, Slovėnija ir 2 ne ES valstybės - Norvegija ir Islandija. Šengeno erdvės reikalavimai netaikomi tokioms ES valstybėms kaip Didžioji Britanija, Airija, Kipras, Rumunija, Bulgarija ir Šveicarija. Vadinasi, jei vaikas vyksta į šias šalis, jo tėvams ar globėjams jau prieš kelionę reikės kreiptis į notarą.

Jei vaikas vyksta į ne Šengeno valstybę, taikomas Vyriausybės nutarimas ir vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes tvarka. Pagal šią tvarką, jeigu vaikas vyksta su vienu iš tėvų, kito tėvo sutikimas nėra būtinas. Jeigu vaikas vyksta ne su tėvais, bet su lydinčiais asmenimis ar vienas, tokiu atveju valstybės sienos apsaugos pareigūnui reikės pateikti vieno iš tėvų rašytinį sutikimą. Jeigu išvyksta vaikas, kuris turi globėją, tai sutikimą turi išduoti globėjas. Sutikime parašo tikrumas turi būti paliudytas notaro. Sutikimas bus pateikiamas Lietuvoje valstybės sienos apsaugos pareigūnui.

Jei vaikas išvyksta per Šengeno valstybę į ne Šengeno valstybę, tai tokiu atveju taip pat taikomas minėtas Vyriausybės nutarimas ir jeigu vaikas išvyksta su lydinčiu asmeniu ar vienas, tai kitos Šengeno valstybės sienos apsaugos pareigūnui reikės pateikti vieno iš tėvų ar globėjo sutikimą. Vadinasi, jeigu vaikas vienas ar su jį lydinčiu asmeniu skrenda, pvz., per Graikiją į Kiprą, jam reikia turėti vieno iš tėvų sutikimą. Sutikime parašo tikrumas turi būti paliudytas notaro. Pažymėtina, kad užsienio Šengeno valstybės pareigūnas greičiausiai nesupras sutikimo, kuris bus išduotas lietuvių kalba, todėl gali prireikti šio sutikimo vertimo (nors tokio reikalavimo Vyriausybės nutarimas nenumato).

Jei keliaujama per ne Šengeno valstybę į Šengeno valstybę, tai tėvų sutikimo išvykti reikės. Nors ne Šengeno valstybė yra tik tranzitinė, Vyriausybės nutarimas nustato, kad sutikimo reikia tais atvejais, kai vaikas išvyksta į užsienio valstybes, nepriklausančias Šengeno erdvei. Vadinasi, jeigu vaikas vienas ar su jį lydinčiu asmeniu skrenda, pvz., per Londoną į Ispaniją, jam reikia turėti vieno iš tėvų sutikimą.

Vaikas bet kuriuo kelionės atveju turi turėti asmens dokumentą. Kitos Šengeno valstybės teisėsaugos pareigūnai turi teisę savo šalies teritorijoje patikrinti asmens tapatybę. Be to, laikantis saugumo reikalavimų, pareigūnai tikrina asmens dokumentus oro ir jūrų uostuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių