Daliai valdančiųjų nepatinka Prezidentės veto Pilietybės įstatymui

Dalis valdančiųjų sieks, kad Seimas atmestų Prezidentės Dalios Grybauskaitės veto naujam Pilietybės įstatymui, išplečiančiam dvigubos pilietybės taikymo atvejus.

Trečiadienį tradiciniuose valdančiosios koalicijos lyderių pusryčiuose su premjeru Andriumi Kubiliumi be kita ko diskutuota apie ketvirtadienį parlamente numatomą galutinį balsavimą dėl valstybės vadovės veto. Šį klausimą diskusijoms iškėlė didžiausia Seime Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcija.

Po susitikimo premjero patarėjas Virgis Valentinavičius užsiminė, kad iš esmės sutarta palaikyti tą įstatymo projektą, kurį anksčiau jau priėmė Seimas. Tai reiškia, kad būtų stengiamasi atmesti Prezidentės veto.

„Linkstama prie to, kad arba įstatymas būtų priimtas toks, koks jau buvo priimtas anksčiau, arba nepriimtas išvis ir rengiamas naujas projektas“, - aiškino V.Valentinavičius.

Tačiau kiti pusryčių dalyviai nebuvo tokie kategoriški, kad bus stengiamasi atmesti D.Grybauskaitės veto. „Konkretaus sprendimo nebuvo priimta. Konservatoriai iškėlė tą klausimą diskusijai, o padiskutavę palikome kiekvienai partijai ir frakcijai apsispręsti, kaip balsuoti ketvirtadienį“, - portalui teigė Jungtinės Liberalų ir centro sąjungos bei Tautos prisikėlimo partijos frakcijos atstovas Vytautas Bogušis.

Pasak jo, ši frakcija tik ketvirtadienį ryte, prieš pat plenarinį posėdį apsispręs, kaip balsuoti dėl Prezidentės veto.

Valstybės vadovė vetavo dvi naujojo Pilietybės įstatymo nuostatas, siūlydama jas išbraukti iš šio teisės akto. Pagal vieną nuostatą, dvigubos pilietybės teisę įgyja Lietuvos piliečiai, gyvenantys tik Europos Sąjungos ir NATO valstybėse. Kita nuostata leidžia Prezidentui išimties tvarka suteikti Lietuvos pilietybę užsieniečiams, iš kurių dar tik tikimasi pasiekimų ir nuopelnų sporto, mokslo, meno srityse. D.Grybauskaitės nuomone, abi šios nuostatos prieštarauja Konstitucijos 12 straipsniui, nustatančiam, kad dviguba pilietybė suteikiama tik „atskirais atvejais“. Konstitucinis Teismas prieš kelerius metus išaiškino, kad tai reiškia „ypač retus, išimtinius įstatymo nustatytus atvejus“.

Konstitucijos 12 straipsnis gali būti pakeistas tik visuotiniu referendumu.

Norint atmesti Prezidentės veto įstatymui, reikia, kad už tai balsuotų ne mažiau kaip 71 Seimo narys. Visa valdančioji keturių centro dešinės partijų koalicija turi kaip tik tiek mandatų Seime.

Atmesti Prezidentės veto naujos redakcijos Pilietybės įstatymui Seimą ragino išeivijos organizacijos.


Šiame straipsnyje: Dviguba pilietybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių