D. Pavalkis žvalgosi po uždaromas lietuvių mokyklas Lenkijoje

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis pirmadienį vyksta į Lenkiją susitikti su lietuvių bendruomene ir aptarti lietuviškų mokyklų uždarymo klausimą.

Ministras vizito metu lankysis Seinų lietuvių „Žiburio“ mokykloje, Punsko lietuviškose mokyklose, susitiks su uždaromų Vidugirių, Pristavonių ir Navinykų mokyklų bendruomenėmis, taip dalyvaus Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo minėjime.

„Aš būsiu, ko gero, šį kartą tarpininkas, nes reikia susitikti tiek su tais tėvais, kurie rūpinasi, reikia susitikti su lietuvių bendruomenėmis, organizacijomis, pažiūrėti vietoje, kaip viskas atrodo, ir (…) parvežti tą nuomonę, kaip mums atrodo problema. Ko gero, tai bus kaip paruošiamasis vizitas susitikimui su Lenkijos švietimo ministre“, - apie vizitą yra sakęs D.Pavalkis.

Lenkijos lietuviai kreipėsi į Lietuvos vadovus, prašydami tarpininkauti dialoge su Lenkijos vadžia, kad dėl lėšų trūkumo nebūtų uždaromos Navinykų, Pristavonių ir Vidugirių pagrindinės mokyklos. Jose mokosi 38 vaikai.

Premjeras Algirdas Butkevičius yra patvirtinęs, kad Lietuvos vyriausybė numačiusi lietuviškoms mokykloms Lenkijoje skirti iki 400 tūkst. litų, bet ši suma esą neišspręstų ilgalaikės problemos. Premjero teigimu, išeitis galėtų būti Lenkijos valdžios sprendimas padidinti finansavimą.

Lenkijos Punsko valsčiaus viršaitis Vytautas Liškauskas teigia, kad trims mokykloms išsaugoti reikia apie 700 tūkst. litų.

Lietuviškoms mokykloms Punske Lietuva jau yra skyrusi vienkartinę finansinę paramą - buvusi Vyriausybė 2011 metais buvo skyrusi 350 tūkst. litų šioms mokykloms išlaikyti.

Uždarius tris minėtas nedideles mokyklas, Lenkijoje lietuviškai būtų galima mokytis tik Punsko Dariaus ir Girėno mokykloje bei Punsko Kovo 11-osios licėjuje ir Seinuose esančioje „Žiburio“ mokykloje, kuri gyvuoja tik Lietuvos finansinės pagalbos dėka.

Per paskutinį dešimtmetį Lenkijoje jau uždaryta pusė lietuviškų mokyklų.

Lenkijos lietuvių teigimu, Lenkijos švietimo ministerija prieš pusantrų metų pripažino problemą dėl lietuviškų mokyklų ir žadėjo padidinti finansavimą 80 proc., bet vėliau apsigalvojo ir lėšas padidino 20 procentų.

Lietuvos ambasados Lenkijoje duomenimis, Lenkijoje gyvena apie 15 tūkst. lietuvių kilmės žmonių, daugiausia - Seinų ir Punsko krašte netoli valstybinės sienos su Lietuva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vanga

vanga portretas
Ka jis sugeba? Tik zvalgytis ir muzikiskai nuolankiai linkcioti, nes stuburo neturi!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių