D. Grybauskaitė dalyvaus Lenkijos prezidento laidotuvėse

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir buvęs šalies vadovas Valdas Adamkus dalyvaus šeštadienį aviakatastrofoje žuvusio Lenkijos vadovo Lecho Kaczynskio laidotuvėse.

"Prezidentė vyks į prezidento L.Kaczynskio laidotuves su nedidele delegacija - galiu patvirtinti. Iš Lenkijos pusės dar laukiama tikslesnių techninių detalių diplomatiniais kanalais, kas ir kaip bus organizuojama", - pirmadienį žurnalistams sakė D.Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys.

Kadenciją baigusio prezidento V.Adamkaus referentė Božena Bagonaitienė BNS sakė, kad V.Adamkus taip pat ketina vykti į laidotuves.

Į jas ketina vykti ir kiti Europos Sąjungos valstybių vadovai, apie dalyvavimą jau pranešė Vokietjos kanclerė Angela Merkel ir šalies prezidentas Horstas Koehleris.

Preliminariai laidotuvės numatomos šeštadienį.

Anksčiau Lenkijos televizijos kanalas "TVN24" pranešė, remdamasis prezidento kanceliarijos ministru Jaceku Sasinu, kad antradienį karstas su Lenkijos prezidento palaikais bus pastatytas atsisveikinti prezidento rūmuose.

"Kiekvienas turi turėti galimybę paskutinį kartą prideramai pagerbti Lenkijos prezidentą. Todėl pirmadienį prezidento rūmuose vyksta atitinkamas pasirengimas", - sakė J.Sasinas.

Paskelbtas gedulas

Pirmadienį Lietuvoje prasidėjo trijų dienų gedulas dėl Lenkiją ištikusios nelaimės. Gedulas paskelbtas ir visoje Europos Sąjungoje.

Lenkijos prezidentas L.Kaczynskis ir per 90 kitų žmonių žuvo šeštadienį, kai prezidento lėktuvas sudužo mėgindamas nutūpti Rusijos vakarinio Smolensko miesto oro uoste.

Per katastrofą Rusijoje taip pat žuvo prezidento sutuoktinė Maria Kaczynska, Lenkijos nacionalinio banko vadovas Slawomiras Skrzypekas, Lenkijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo vadas generolas Franciszekas Gagoras, kiti aukšti valstybės pareigūnai ir asmenys.

Jie turėjo dalyvauti ceremonijose, skirtose paminėti tūkstančių lenkų karininkų, kurių dauguma buvo sušaudyti netoli Smolensko esančiame Katynės miške, 70-ąsias žudynių metines. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių