Chirurgai: lietuvių krūtų implantai – nepavojingi

Dar visai neseniai pasaulio žiniasklaida buvo nusitaikiusi į Prancūzijos krūtų implantų PIP skandalą. Daugybei prancūzių rekomenduota išsiimti silikono implantuos, kurie, kaip buvo teigiama, gali sukelti vėžį.

Vėliau tvirtinta, kad šie implantai ypač pavojingi, nes lengvai plyšta ir į krūties audinius patekęs nekokybiškas silikonas gali sukelti neigiamas pasekmes.

Lietuvos plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos draugijos pirmininkas Dainius Balčiūnas tvirtina, kad Lietuvoje šie prancūzų implantai nebuvo naudojami. „Dar prieš metus visos gydymo įstaigos gavo iš sveikatos ministerijos įspėjamus laiškus apie šiuos implantuos. Dabar žiniasklaidoje tik antroji banga, kelianti paniką“, - kalbėjo specialistas.

Pasak D.Balčiūno, PIP implantus gaminanti kompanija nebuvo didelė. „Net pačioje šalyje jie užėmė mažą rinkos dalį. Jei lietuvės ir darėsi operacijas ne Lietuvoje, labai maža tikimybė, kad jų procedūrose buvo naudojami šie implantai“, - ramino plastinės chirurgijos ekspertas.

Vilniuje įsikūrusio plastinės chirurgijos centro gydytoja Indrė Sakalauskaitė teigė taip pat negirdėjusi, kad Lietuvoje būtų naudojami šie implantai. Gydytoja teigė sulaukusi daugiau klienčių skambučių, kurios nerimavo dėl implantų kokybės, tačiau masinė panika tarp lietuvių nekilo.

I.Sakalauskaitė tikino, kad lietuvės krūtines mielai didinasi Tėvynėje. „Pastebėjome, kad net emigrantės sugrįžta į gimtinę pasigražinti krūtinės. Jos tvirtina, kad čia jaučia didesnį pasitikėjimą gydytojais, geresnė kokybė bei malonesnis aptarnavimas“, - pasakojo plastinės chirurgijos specialistė.

Diena.lt portalui specialistė pasakojo, kad kokybiškų implantų plyšimas nėra labai pavojingas. „PIP prancūziški implantai kelia grėsmę, nes jiems gaminti naudotas silikonas – nekokybiškas. Jo plyšimas galėtų sukelti uždegiminę reakciją. Šiaip plyšus kokybiškam implantui tiesiog deformuojasi krūtinės forma bei krūtis tampa skausminga. Taip nutikus išimamas plyšęs implantas ir keičiamas kitu“, - aiškino I.Sakalauskaitė.

Sveikatos apsaugos viceministrės Noros Ribokienės teigimu, Prancūzijos institucijos skelbia, kad nėra įrodymų, jog PIP implantai sukelia vėžį, tačiau išlieka plyšimo rizika.

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos informacinėje bazėje nėra duomenų apie „M-Implants“, pagamintų „Poly ImplantProthese“, krūtų implantus. Ši kompanija Lietuvoje nėra sertifikuota krūtų implantų gamintoja.

Moterims, turinčioms krūtų protezus, Sveikatos apsaugos ministerija rekomenduoja pačioms arba  pasikonsultavus su jas operavusiu gydytoju, išsiaiškinti, kokios rūšies krūtų protezas joms yra implantuotas (protezo pasas, sertifikatas). „Tik įsitikinus, kad yra implantuotas „Poly ImplantProthese“ protezas, patariama planine tvarka kreiptis pas operavusį gydytoją dėl protezo pašalinimo, - teigė N.Ribokienė. - Toms moterims, kurios neketina šalinti implanto, rekomenduojama kas 6 mėnesius atlikti krūtų echografinį ištyrimą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

invalidumo tarnyba

invalidumo tarnyba portretas
Jeigu galvojate, kad jums reikia detis krutu protezus, kreipkites i invalidumo nustatymo tarnyba. Nustacius neigaluma, protezu idejima kompensuosime.

lietuviškas atsparumas

lietuviškas atsparumas portretas
lietuviui nuo tarybinių laikų iki dabar niekas nekenkia, jie atsparus ir krūtų implantams , ekologinės avarijos, katastrofos
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių