Černobyliečiams kompensacijas mokės „Sodra“

Vyriausybė nustatė, kad nuo 2012 m. vienkartines kompensacijas asmenims, patyrusiems žalą likviduojant Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinius, skirs ir mokės Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos („Sodros“) teritoriniai skyriai.

„Sodra“ informavo, kad asmenys, dalyvavę likviduojant Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinius ir turintys teisę į vienkartines kompensacijas (o tokių asmenų mirties atveju – jų šeimos nariai), nuo 2012 m sausio 1 d. turi kreiptis į bet kurį „Sodros“ teritorinį skyrių.

Kreipiantis dėl vienkartinės kompensacijos susirgimo atveju reikia pateikti Specialistų komisijos išduotą išvadą, kad susirgimas, susijęs su dalyvavimu likviduojant Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinius.

Kai asmuo yra netekęs dalies darbingumo, pateikiama Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos išduota Darbingumo lygio pažyma, kurioje darbingumo netekimas susietas su dalyvavimu likviduojant Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinius.

Tais atvejais, kai asmenims, jau gavusiems kompensaciją, pablogėja sveikata, jie turi teisę gauti naujai paskirtos ir jau išmokėtos kompensacijos skirtumą. Analogiškas kompensacijos skirtumo mokėjimas yra numatytas ir asmens, patyrusio žalą likviduojant Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinius, mirties atveju.


Šiame straipsnyje: 2012: ką reikia žinoti?

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių