Buvusio VTF vadovo P.Milašausko byla grąžinama nagrinėti iš naujo

Vilniaus apygardos teismas (VAT) privalės iš naujo nagrinėti, ar buvęs Valstybės turto fondo (VTF) vadovas Povilas Milašauskas piktnaudžiavo tarnyba privatizuojant bendrovę "Alita" ir privalo valstybei sumokėti beveik 1,8 mln. litų.

Tokią nutartį antradienį paskelbė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT).

LAT teisėjų kolegija panaikino išteisinamąjį Vilniaus apygardos teismo (VAT) pernai gruodį priimtą nuosprendį dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir grąžino apeliacine tvarka bylą nagrinėti iš naujo, pranešė LAT.

"Teismas konstatavo, kad nagrinėdamas bylą apeliacinės instancijos teismas esmingai pažeidė baudžiamojo proceso įstatymo reikalavimus, todėl priimtas nuosprendis negali būti pripažįstamas teisėtu. Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija pažymėjo, kad piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi padaromas aktyviais veiksmais arba neveikimu - neatlikimu veiksmų, kurie, tinkamai atliekant savo pareigas ir įgaliojimus, buvo būtini", - rašoma pranešime.

Teismo nuomone, apeliacinės instancijos teismas įrodymų iš esmės neanalizavo, motyvų, kuriais vadovaudamasis atmetė ar kitaip vertino apskųsto žemesnės instancijos teismo nuosprendžio įrodymus, neišdėstė.

LAT taip pat priėjo išvados, kad Vilniaus apygardos teismas nepasisakė ir nepriėjo konkrečių išvadų dėl to, ar P.Milašauskas privalėjo įsigilinti ir tikrinti derybų tarp valstybės ir L.Boscos medžiagą. Be to, LAT, kilo neaiškumų, kodėl VAT laikė P.Milašausko parašą tik viešojo konkurso įforminimu.

Aukščiausiojo Teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Pernai VAT paskelbė, kad P.Milašauskas nepadarė jam inkriminuotos nusikalstamos veikos, todėl jis atleistas nuo prievolės Turto fondui sumokėti 1,754 mln. litų. Teisėjų kolegija padarė išvadą, kad buvęs VTF vadovas tik įformino viešojo konkurso komisijos, kuri ir elgėsi nepagrįstai, sprendimą.

Pirmosios instancijos - Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas - pernai rugpjūtį pripažino P.Milašauską piktnaudžiavus tarnyba ir priteisė jam sumokėti 1,754 mln. litų VTF naudai bei 13 tūkst. litų baudą.

"Alita" 2003 metais buvo parduota jos vadovų komandai už 57,55 mln. litų, nors geriausią - 90,7 mln. litų - pasiūlymą privatizuojant įmonę buvo pateikęs iš konkurso pašalintas Italijos verslininkas Luigiterzo Bosca (Luidžiterco Bosca).

Teigiama, kad konkurso komisija buvo gavusi slaptą specialiųjų tarnybų pažymą, jog Italijos verslininkas yra susijęs su nusikalstamomis grupuotėmis. Tuo tarpu Valstybės saugumo departamentas 2006 metų spalį yra kategoriškai pareiškęs, kad Turto fondui neteikė jokios pažymos dėl L.Boscos sąsajų su tokiomis grupuotėmis.

Prokurorų kasaciniame skunde tvirtinama, kad byloje nėra kvestionuojamas pats L.Boscos pašalinimo klausimas - neteisėtumas esą kyla iš to, kad jis iš konkurso buvo pašalintas nesąžiningai ir netinkamai. Jei buvęs VTF vadovas manė, kad L.Bosca neketina pasirašyti sutarties ar vilkina derybas, pasak prokuroro, jis turėjo laikytis įstatymuose numatytos tvarkos, o jos besilaikant valstybei nebūtų kilusi tiek didelė turtinė, tiek neturtinė žala.

P.Milašausko advokatas Valentinas Staugaitis anksčiau tvirtino, kad buvęs VTF vadovas vykdė viešojo konkurso komisijos valią, manė, kad "Alitai" gali kilti grėsmė ir siekė palankiausio sprendimo valstybei, o ne sau.

2006 metais pralaimėjęs bylą dėl neteisėto Italijos verslininko pašalinimo iš "Alitos" privatizavimo konkurso LAT sprendimu Turto fondas sumokėjo jam 1,754 mln. litų kompensaciją dėl patirtos žalos.

Konstitucinis Teismas 2006 metais nusprendė, kad 2003 metų gruodžio mėnesio Vyriausybės nutarimas, įteisinantis "Alitos" privatizavimą, prieštarauja Konstitucijai. Tais pačiais metais speciali Seimo komisija įvertino, kad privatizuojant "Alitą" valstybei buvo padaryta 35,905 mln. litų žala.


Šiame straipsnyje: MilašauskasAlita

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių