Buvęs Seimo narys nuteistas kalėti pustrečių metų (papildyta 14.04)

Teismas trečiadienį nuteisė realia dvejų su puse metų laisvės atėmimo bausme buvusį Seimo narį Algirdą Ivanauską, kuris buvo kaltinamas dėl bandymo pasipelnyti apgaule perparduodant svetimą butą.

A.Ivanauskas parlamentaru buvo 2004-2008 metais. Į parlamentą jis išrinktas pagal Darbo partijos sąrašą, po dvejų metų su keletu buvusių „darbiečių“ įkūrė Pilietinės demokratijos partiją ir frakciją Seime, o prieš baigiantis kadencijai iš jos perėjo pas socialdemokratus.

A.Ivanauskas pripažintas kaltu dėl sukčiavimo bei dokumento suklastojimo ir disponavimo suklastotu dokumentu.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti apskųstas Vilniaus apygardos teismui. Nuteistojo advokatas sakė nežinąs, ar bus apskųstas nuosprendis, tai priklausys nuo kliento valios.

A.Ivanauskas neigia organizavęs nusikaltimą ir savo kaltę pripažįsta tik iš dalies. Jo advokatas teigia, kad nusikaltimą dėl svetimo buto pardavimo daug anksčiau pradėjo kiti byloje nuteisti asmenys, kurie pripažinti vykdytojais.

Teismas nustatė, kad A.Ivanauskas buvo nusikalstamos grupės koordinatorius ir vadovas. Nuosprendyje rašoma, kad grupės įvykdytas nusikaltimas pasižymi įžūlumu.  
Buvęs Seimo narys A.Ivanauskas, Laimis Sebeika, Rimgaudas Kovaliūnas, Remigijus Sebeika nuteisti už tai, kad bandė už 90 tūkst. litų parduoti jiems nepriklausantį sostinės Lazdynų mikrorajone esantį butą, kurio vertė pernai buvo 152 tūkst. litų.

Byloje buvo dar vienas įtariamasis - Matas Marcinkevičius. Jis nuosprendžio išvengė, nes pasislėpė nuo teismo.

L.Sebeika į teismą atvyko lydimas policijos pareigūnų. Daug kartų teistas vyras yra suimtas. Teismas nusprendė, kad jis nėra linkęs taisytis, todėl jis pripažįstamas recidyvistu.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad grupės nariai, žinodami, jog butas priklauso A.S., kurio buvimo vieta nežinoma, ir tai, kad šio buto paveldėjimo procedūra nėra baigta, be turto savininko žinios ir sutikimo neteisėtai disponuodami svetimais dokumentais Alytaus notaro biure pagamino netikrą įgaliojimą.

Bylos duomenimis, A.Ivanauskas nuvežė į notaro biurą Alytuje L.Sebeiką, kur šis apsimetė A.S.

Tariamas buto savininkas neva įgaliojo kitą asmenį - organizuotos grupės narį - tvarkyti visus su buto paveldėjimo procedūra susijusius klausimus bei vėliau šį butą parduoti. Šio netikro įgaliojimo pagrindu Vilniaus notaro biure įgyti buto paveldėjimo dokumentai ir internete paskelbta apie buto pardavimą. Siekiant greito sandorio skelbime nurodyta mažesnė nei rinkos vertė parduodamo turto kaina.

Buto pirkėjais apsimetė policijos pareigūnai - jie ir demaskavo nusikaltimą.
Policijos pareigūnai A.Ivanausko automobilyje rado A.S. motinos M.S. mirties liudijimą. Nustatyta, kad eksparlamentaras instruktavo grupės narius, kaip jie turi elgtis pas notarą, kokių paslaugų prašyti bei davė pinigų sumokėti už notaro paslaugas.
A.Ivanausko bendrininkus, kurie veikė pagal jo planą ir nurodymus, teismas taip pat nuteisė realiomis laisvės atėmimo bausmėmis.

L.Sebeika nuteistas kalėti pustrečių metų, šią bausmę subendrinus su kitu nuosprendžiu už kitus nusikaltimus, pataisos namuose šis vyras turės praleisti šešerius metus ir keturis mėnesius. Jo brolis R.Sebeika kalės pusantrų metų, R.Kavoliūnas - vienerius metus.

Pareigūnai nustatė, kad buto savininkas 2008-ųjų gruodį rastas miręs Karoliniškių mikrorajono namo laiptinėje, tačiau jo kūnas iki 2009-ųjų liepos buvo neatpažintas. Nustatyta, kad buto savininko mirtis nebuvo smurtinė, tačiau byloje surinkta duomenų, jog vienas iš kaltinamųjų neteisėtai, prieš buto savininko valią įsibrovė į jo butą ir pagrobė jame buvusius dokumentus, kurie vėliau buvo panaudoti organizuotos grupės nusikalstamai veikai vykdyti.

„Ši sudėtingo mechanizmo baudžiamoji byla buvo išaiškinta ekonominės policijos pareigūnams atliekant slapto pobūdžio operatyvinius veiksmus neatskleidžiant savo tapatybės. Operatyvūs ir gerai koordinuoti policijos pareigūnų veiksmai užkirto kelią neteisėtam buto pardavimui, nespėjus buto perleisti apie apgaulę neįtariantiems pirkėjam“, - teigia ikiteisminiam tyrimui vadovavęs Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroroas Vytautas Kukaitis.

Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros Pirmojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Aidas Dzikaras atkreipė dėmesį, kad asmenys, norintys įsigyti nekilnojamąjį turtą, turi būti ypač atsargūs ir atidūs pirkdami jį iš asmenų, kurie veikia su kitų asmenų įgaliojimais ir nėra tiesioginiai turto savininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alina

Alina portretas
Negaliu atsistebeti, - kur pirstu nedursi, ten vagis. Ir kuo daugiau uzdirba, tuo daugiau vagia. Baigiame galutinai degraduoti. Net i ju veidus nemalonu ziureti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių