Bus aptartos skirtingo lietuvių kalbos egzamino pasekmės

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį su švietimo ir mokslo ministru Dainiumi Pavalkiu kalbės apie situaciją pietryčių Lietuvos mokyklose bei aptars skirtingo tautinių mažumų ir lietuviškų mokyklų abiturientams lietuvių kalbos egzamino pasekmes.

„Prezidentė yra gavusi keletą kreipimusi, kuriuose reiškiamas susirūpinimas dėl lietuvių kalbos išsaugojimo pietryčių Lietuvoje. Su ministru bus kalbama šiuose kreipimuose keliamais klausimais“, - BNS sakė prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

Prezidentūrą pasiekė Rytų Lietuvos mokytojų sąjungos konferencijos, švietimo draugijos „Rytas“ ir 18 tūkst. piliečių kreipimaisi dėl lietuvių kalbos išsaugojimo ir dėl skirtingų lietuvių kalbos egzamino reikalavimų tautinių mažumų bei lietuviškų mokyklų abiturientams.

„Prezidentė su ministru aptars šio egzamino pasekmes“, - teigė D. Ulbinaitė.

Kreipimesi į šalies vadovus, kurį pasirašė apie 18 tūkst. žmonių, taip pat prašoma „nepažeisti Lietuvos teritorijos vientisumo ir neįteisinti regioninių kalbų oficialaus statuso, paminant kitų piliečių teises; užkirsti kelią teritorinės autonomijos kūrimui ir gatvių pavadinimus rašyti tik valstybine kalba; užtikrinti teismų sprendimų vykdymą dėl neteisėtų nelietuviškų užrašų nukabinimo“.

Švietimo ir mokslo ministras D. Pavalkio pasirašė įsakymą, kuriuo tautinių mažumų mokyklų abiturientams palengvintas lietuvių kalbos egzaminas. Privalomas žodžių skaičius lietuvių kalbos valstybinio brandos egzamino rašinyje jiems sumažintas nuo 500 iki 400, leidžiama padaryti daugiau klaidų. Be to, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos siūlymu padidintas pasirenkamų autorių skaičius.

Šį įsakymą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui apskundė opozicijos atstovai. Jie teigia, kad įsakymu numatant išimtis atsisakoma bendro lietuvių kalbos ir literatūros egzamino, o tai neatitinka Švietimo įstatymo nuostatos, kad „mokymosi pasiekimų patikrinimai organizuojami vienodi visų mokomųjų kalbų mokyklų mokiniams“.

Teismas pradėti nagrinėti šį skundą planuoja birželio 10 dieną, jau prasidėjus brandos egzaminų sesijai, o išnagrinėtas jis turėtų būti iki liepos mėnesio vidurio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių