Beveik kas antras gyventojas globotų giminaičio vaiką

Didžiausia paskata tapti globėjais Lietuvos gyventojams būtų giminystės ryšiai - pasiteiravus, kokiomis aplinkybėmis taptų vaiko globėju, 45 proc. apklaustų šalies gyventojų sakė, kad imtų rūpintis giminaičio vaiku.

18 proc. respondentų teigė, kad taptų globėjais, jei leistų finansinės galimybės, 17 proc. sakė, kad tam ryžtųsi, jei patys negalėtų susilaukti vaikų ir negalėtų įsivaikinti. 13 proc. apklaustųjų nurodė, kad globėjais taptų, jei turėtų tam tinkamas buities ir gyvenimo sąlygas.

12 proc. respondentų kaip paskatą nurodė pakankamą valstybės finansinę paramą.
26 proc. apklaustųjų sakė, kad jokiomis aplinkybės nesiryžtų globoti vaikų.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos užsakymu apklausą atliko rinkos tyrimų kompanija „Rait“.

Tarnybos direktoriaus pavaduotoja Simona Bronušienė BNS pažymėjo, kad globa nuo įvaikinimo skiriasi tuo, jog globojant vaikui nesuteikiama globėjų pavardė, nenutrūksta jo ryšiai su biologine šeima.

„Pagrindinis globos skirtumas nuo įvaikinimo yra tas, kad įtėviai tampa vaiko tėvais pagal įstatymą lygiai taip pat kaip ir biologiniai tėvai, įgyja visateises pareigas, paveldėjimo ryšį, ir visi ryšiai su biologines šeima - tiek socialiniai, tiek juridiniai - nutrūksta. Kai kalbame apie globą, dažniausiai turime omenyje vyresnius vaikus (nes įvaikinti norima paprastai ikimokyklinio amžiaus vaikus) arba vaikus, kurie turi diedukų, močiučių, dėdžių, tetų, brolių, sesių, su kuriais jis bendrauja ir su kuriais bendravimas turėtų būti išlaikytas“, - pasakojo ji.

S.Bronušienė pažymėjo, kad tarnyba šiuo metu labiausiai propaguoja globą, nes didžioji dalis augančiųjų vaikų namuose yra vyresni ir jiems užtektų globos paslaugos.
„Jiems reikia, kad suaugusieji jiems padėtų užaugti. Įvaikinimas savo ruožtu vyksta ir taip pakankamai sėkmingai“, - sakė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė.

Ji pridūrė, kad globa baigiasi vaikui sulaukus pilnametystės.
Kaip parodė apklausa, ne biologinį vaiką labiau linkę globoti jaunesni, 18–34 metų žmonės. Šio amžiaus grupėje yra ir mažiausiai asmenų, kurie nesutiktų globoti vaiko jokiomis aplinkybėmis.

Iš viso Lietuvoje gyvena 11 tūkst. 130 tėvų globos netekusių vaikų. Kiek daugiau nei pusė jų globojami šeimose. 68 proc. šių šeimų priglaudė giminystės ryšiais susijusius vaikus.
Vaikų globos namuose auga 4 tūkst. 173 vaikai, iš jų 2 tūkst. 665 yra 10–17 metų, 1044 – 4–9 metų ir 464 – iki trejų metų.


Šiame straipsnyje: šeimatėvaivaikai

NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
na is prienu zuvus teveliams liko naslaite ir pusbrolis nori isivaikinti tai tas tesiasi jau trys metai kur teisybe?

Aš portretas
Tai būtų lygiavertis mūsų šeimos narys su visomis teisėmis ir pareigomis,apsuptas meilės ir pagarbos.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių