Besibylinėjantiems policininkams ruošiasi kompensuoti algas

Kitąmet Vyriausybė numato Policijos departamentui papildomai skirti beveik 3 mln. litų pareigūnams priteistai atlyginimo daliai kompensuoti.

Kitų metų valstybės biudžeto projekte 2,794 mln. litų numatyta skirti pagal teismų sprendimus neišmokėtai darbo užmokesčio daliai kompensuoti.

Toks pat punktas numatytas ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento bei Vidaus reikalų ministerijos (VRM) kitų metų biudžetuose. Ugniagesiams žadama skirti 602 tūkst. litų, VRM - 76 tūkst. litų pagal teismų sprendimus neišmokėtai darbo užmokesčio daliai kompensuoti.

Kaip nurodoma Finansų ministerijos pateikiamoje lentelėje, šios sumos sudaro apie 40 proc. lėšų, apskaičiuotų trims metams. Lėšos tokiam tikslui pirmą kartą numatomos minėtų institucijų biudžetuose.

"Vyriausybė vengia vykdyti Konstitucinio Teismo nutarimą ir eina tuo keliu, kad nesumokėtą darbo užmokesčio dalį ketina grąžinti tik tiems pareigūnams, kurie dėl to kreipėsi į teismą ir nori taupyti tų sąskaita, kurie nesibylinėja", - sakė Pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vytautas Bakas.

Jo duomenimis, pagal Konstitucinio Teismo (KT) nutarimą, iš viso nesumokėtai atlyginimo daliai grąžinti reikėtų apie 15 mln. litų.

Manoma, kad į teismą dėl pinigų susigrąžinimo kreipėsi apie trečdalis pareigūnų.

"Profesinė sąjunga turi apie 500-600 bylų. Bet, kiek žinau, yra daug pavienių pareigūnų, kurie taip pat kreipėsi į teismus", - sakė V.Bakas.

Praėjusių metų gruodžio 11 dieną KT paskelbė, kad Konstitucijai prieštaravo pareigūnų darbo apmokėjimo tvarką, kuri numatė ribojimus priedams ir priemokoms. Valstybės tarnybos įstatyme buvo nustatyta, kad valstybės tarnautojams priedų ir priemokų suma negalėjo viršyti 70 proc. pareiginės algos.

Nuo 2009 metų sausio 1 dienos minėta Valstybės tarnybos įstatymo nuostata pataisyta.


Šiame straipsnyje: policija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių