Bedarbiams - naujas profesinio mokymo modelis

Bedarbiams atsivers kur kas patrauklesnės galimybės išmokti paklausių specialybių ir kartu užsitikrinti darbo vietą.

Turės galimybę pasirinkti

Šiemet pradėti įgyvendinti naujo bedarbių profesinio mokymo organizavimo modelio pirmieji bandomieji susitarimai, paremti trišaliu principu – tarp darbdavių, bedarbių ir darbo biržos.

Darbo ieškantys žmonės turės galimybę kvalifikaciją įgyti pageidaujamoje mokymo įstaigoje, o darbdaviai – daryti įtaką profesinio mokymo procesui.

Bedarbis, iš darbo biržos gavęs fiksuoto dydžio mokymo kuponą, turės galimybę pats pasirinkti profesinio mokymo teikėją.
Pavyzdžių daugėja

Lietuvos darbo birža pateikė kelis naujo, perspektyvaus ir patrauklaus modelio įgyvendinimo pavyzdžius:
– Kauno teritorinė darbo birža 20 bedarbių nusiuntė mokytis civilinės aviacijos orlaivių mechanikais po keturių mėnesių mokymosi Kauno technologijos universitete aviakompanija „Ryanair“ įsipareigojo juos įdarbinti.

– Marijampolės teritorinė darbo birža pasirašiusi trišales sutartis su AB „Fasa“ siuntė 11 bedarbių mokytis ir įgyti tekintojo kvalifikaciją. Taip pat pagal trišalį susitarimą su bendrove „Vilkijos gija“ siuvėjos profesijos mokosi šešios bedarbės.

– Tauragės teritorinė darbo biržos sudariusi trišales sutartis su AB „Vilkyškių pieninė“ ir UAB „Modest“ gruodį 22 įspėtiems apie atleidimą iš darbo darbuotojams finansuos sūrių gamintojo kvalifikacijos įgijimo išlaidas.

– Šių metų gruodžio pradžioje Vilniaus teritorinės darbo biržai finansuojant papildomą termoizoliuotojo kvalifikaciją įgijo ir pasiliko dirbti toje pačioje darbovietėje 12 įspėtų apie atleidimą iš darbo darbuotojų iš Trakų įmonės „KEAFER Termoizola“.

Apmoka darbo birža

Pagal naująją sistemą profesinio mokymo išlaidas padengia darbo birža, išdavusi dokumentą, garantuojantį fiksuoto dydžio apmokėjimą už mokymo paslaugas.

Kitais metais teritorinės darbo biržos mokymą vykdys pagal patvirtintą fiksuotą kainą – ne daugiau kaip 4 800 litų kvalifikacijai įgyti ir ne daugiau kaip 2 400 litų kvalifikacijai tobulinti.

Naujai organizuojamo profesinio mokymo esmė ir tikslas – sudarytos galimybės darbo ieškantiems žmonėms ne tik mokytis pasirinkus mokymo paslaugos teikėją, kuriuo gali būti ir darbdavys, ir mokymo įstaiga, bet ir iš karto po mokymo įsidarbinti, tai suderinus su konkrečiu darbdaviu.

Darbdaviai skatinami būti aktyviais šio proceso dalyviais, nes galės priimti į darbą tikslingai parengtus, įgijusius konkrečias profesijas ar kompetencijas darbo ieškančius žmones, patiems daryti įtaką profesiniam rengimui.

Šiuo metu teritorinės darbo biržos aktyvina darbą su darbdaviais, ieškančiais trūkstamų darbuotojų, kad jie pasinaudotu trišaliu principu paremta profesinio mokymo sistema.

Be to, periodiškai bus apklausiami darbdaviai, kokių mokymo programų jiems reikėtų užsakyti, kad patenkintų jų poreikius kvalifikuotai darbo jėgai. Tikimasi, kad su darbo birža dalyvaudami šiame procese – tiek darbdaviai, tiek darbo ieškantys žmonės turės galimybę aktyviau dalyvauti profesinio mokymo programoje ir prisiimti dalį atsakomybės už sprendimus.


Šiame straipsnyje: 2012: ką reikia žinoti?

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių