Bedarbiams galima padėti

Šiuo metu ilgalaikiams bedarbiams, priešpensinio amžiaus žmonėms, neįgaliesiems ypač sunku susirasti darbą. Specialistai įspėja, kad ignoruojamos socialinės problemos savaime neišnyks, o tik gilės. Sprendžiant jas būtų galima pasiremti užsienio šalių patirtimi.

Svarbi asmeninė atsakomybė

Siekiant sumažinti valstybės išlaidas pašalpoms, įdarbinimo paslaugos Nyderlanduose jau apie 15 metų patikėtos privačiam sektoriui. Iš privačių agentūrų, kurių šioje šalyje yra apie 500, valstybė perka įdarbinimo paslaugas asmenims, kuriems būtina papildoma pagalba įsidarbinant. Jos dažniausiai prireikia ilgalaikiams bedarbiams, neįgaliesiems, socialinių problemų turintiems ir kt. asmenims.

Tradiciškai valstybės institucijos kiekvieno bedarbio padėtį įvertina individualiai, atsižvelgdamos į jo darbo patirtį, profesinius gebėjimus, socialinius įgūdžius, pastangas ir pan. Tačiau pasitaiko atvejų, kai asmuo nėra niekada dirbęs, turi daug skolų, yra priklausomas nuo psichotropinių medžiagų ar imigrantas. Tuomet bedarbis tik rengiamas darbo rinkai, dar nepradedant darbo paieškos. Pirmiausia apie pusę metų toks asmuo mokomas planuoti darbo dieną, valdyti asmeninį biudžetą, lavinami jo kiti įgūdžiai.

Vis dėlto gyventojas, nuvykęs į privačią įdarbinimo agentūrą, privalo pats dėti daug pastangų, antraip jis gali netekti bedarbio ar socialinės pašalpos.

Išbando darbo vietoje

Tiems Nyderlandų gyventojams, kurie jau pasirengę pradėti darbo paiešką, teikiama pagalba įsidarbinant: ieškoma darbo vietų, bendraujama su darbdaviais. Yra galimybė išbandyti darbo įgūdžius darbo vietoje, nesudarius su darbdaviu darbo sutarties - asmuo priimamas į įmonę, kurioje gali dirbti iki trijų mėnesių ir tuo metu gauti ne darbo užmokestį, bet socialinę ar bedarbio pašalpą. Jei darbuotojas pasirodo esąs tinkamas, jis paliekamas dirbti įmonėje sudarius darbo sutartį.

Su tokia privačių Nyderlandų įdarbinio agentūrų patirtimi galėjo susipažinti VšĮ „SOPA“ („SOcialinė Pagalba“) darbuotojai, kurie vykdydami projektą „Tarpininkavimo įdarbinant paslaugų plėtra: organizacinių pajėgumų stiprinimas ir geros praktikos formavimas“ kovo pabaigoje į mokymus pasikvietė ekspertus iš Nyderlandų privačios įdarbinimo agentūros „Picos“.

Pavienės iniciatyvos

15 metų Olandijoje veikiantis remiamo įdarbinimo modelis Lietuvoje, galima sakyti, yra tik pavienės nevyriausybinių organizacijų iniciatyvos. VšĮ „SOPA“ yra viena iš nedaugelio nevalstybinių įstaigų, nuo 2006 m. teikianti įdarbinimo pagalbą asmenims iš atskirties grupių (gyventojams, turintiems psichikos negalią, ilgalaikiams bedarbiams ar kitokių socialinių problemų turintiems asmenims). Patirtis rodo, kad kryptingai dirbant rezultatų pasiekti įmanoma net ir ypač, iš pirmo žvilgsnio, beviltiškais atvejais. Suteikus ilgalaikę pagalbą dalis klientų įsidarbino ir sėkmingai dirba, moka mokesčius valstybei.

„Dirbame su „sunkiais“ klientais. Pavyzdžiui su tais, kurių nedarbo stažas yra keleri metai arba su tais, kurie niekada nėra dirbę. Dažnai (ypač, kai stigo darbuotojų) buvo paviršutiniškai manoma, kad tokie asmenys nedirba dėl motyvacijos stokos, nes jie patys nenori dirbti. Iš tikrųjų padėtis sudėtingesnė: ilgą laiką nedirbantys asmenys praranda pasitikėjimą savimi, išmoksta gyventi naudodamiesi minimaliais ištekliais, atsiranda baimė keisti nusistovėjusį gyvenimo ritmą“, - pasakojo VšĮ „SOPA“ direktorė Jurgita Kuprytė.

Įstaigos darbuotojai konsultuodami klientus stengiasi jiems padėti suvokti savo karjeros tikslus ir parodyti būdus, kuriais jų galima siekti. Ieškoma darbo skelbimų, bedarbiai suvedami su darbdaviais, padedama pasirengti pokalbiams ir kt.

Sisteminės kliūtys

Deja, sėkmingų įdarbinimo pavyzdžių nedaug, nes susiduriama su sisteminiais sunkumais. „Klientų problemos sutirštintu pavidalu atskleidžia socialinės politikos spragas mūsų valstybėje. Nėra individualizuotų įdarbinimo ir apskritai socialinių paslaugų įvairovės, specializuotų įstaigų, kurios padėtų gyventojams spręsti susidariusias socialines problemas, tokias kaip skolų valdymas, socialinio būsto klausimai, pagalba įgyjant išsilavinimą, - apgailestavo J.Kuprytė. - Ignoruojamos ir nesprendžiamos socialinės problemos savaime neišnyks, deja, jos tik didės.“

O užsienyje gerų pavyzdžių netrūksta. Olandijoje nedidelė Veldhoveno savivaldybė vos 200 romų integracijai (švietimui, įdarbinimui, būstui) kasmet išleidžia apie 600 tūkst. eurų. Ir ne tik dėl to, kad olandai turtingi, bet ir dėl to, kad jie skaičiuoja, jog neinvestavę į dabartinę romų bendruomenę dabar, po kelių dešimtmečių susidurs su keliskart didesnėmis socialinėmis problemomis.

Straipsnis parengtas įgyvendinant paprojektį „Tarpininkavimo įdarbinant paslaugų plėtra: organizacinių pajėgumų stiprinimas ir geros praktikos formavimas“, kurį finansuoja Islandija, Lichtenšteinas ir Norvegija pagal EEE ir Norvegijos finansinius mechanizmus, ir bendrai finansuoja Lietuvos Respublika. Paprojekčio tikslas - kryptingai plėtoti tarpininkavimo įdarbinant paslaugas socialiai pažeidžiamiems asmenims, sustiprinant nevyriausybinę organizaciją VšĮ „SOPA“, parengiant specialistų komandą, perimant užsienio patirtį ir adaptuojant remiamo įdarbinimo modelį įvairioms socialinės atskirties grupėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių