Bažnyčia neišgalėtų mokėti už socialinį kunigų draudimą

Lenkijos vyriausybei paskelbus apie ketinimus įvesti mokesčius dvasininkams, Lietuvos katalikų bažnyčios vadovai mano, kad apie šį klausimą kalbėti Lietuvoje, kol Bažnyčiai negrąžintas turtas, nereikėtų.

„Jeigu mes šiandien dar neforsuojame savo pagrindinės nuosavybės paėmimo, tada būtų nelabai etiška kalbėti (apie tai). Jūs esate be nuosavybės, be pinigų ir kažką dar mokėkite. Manau, kad reikia klausimą spręsti kartu“, - žurnalistams pirmadienį sakė Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius.

Žiniasklaidoje lapkričio pradžioje buvo pasirodę pranešimų, kad Lenkijos vyriausybė ketina pamažu įvesti mokesčius kunigams. Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas nesiūlo karpyti visų Bažnyčiai taikomų mokesčių lengvatų, tačiau siekia įpareigoti kunigus mokėti bent už pensijų draudimą.

„Lietuvoje bažnyčios finansinė padėtis yra visiškai kitokia, ir jeigu kada nors ji bus panaši, kaip Lenkijoje, mes atviri ir nenorime būti kažkokios išimtys“, - tvirtino S.Tamkevičius.

Lietuvos vyskupų konferencijos atstovai pirmadienį apsilankė pas prezidentę Dalią Grybauskaitę. Pasak S.Tamkevičiaus, su šalies vadove buvo kalbėta apie dabartines nuotaikas visuomenėje.

„Žmonėse daug nusivylimo, daug susipriešinimo dėl sunkios moralinės situacijos, daugelis ypač jaunų žmonių palieka Lietuvą. Mes kėlėme mintį, kad Bažnyčia kartu su valstybės institucijomis dirbdamos galėtų bendrą klimatą daryti geresnį“, - sakė Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas.

Jis tvirtino, kad Bažnyčia nėra nusiteikusi skubinti klausimo dėl turto grąžinimo, tačiau šis klausimas yra spręstinas.

„Bažnyčia dalį savo reikalingo turto yra atgavusi, yra neatgavusi pagrindinio turto, kuris buvo parapijų išsilaikymo pagrindas, - žemės. Mes jau 20 metų labai kantrai į šitą klausimą žiūrime ir visada matėme tą problemą, kad Lietuvoje yra daug sunkumų ir kad forsuoti tikrai nereikia. Šiuo metu mes nenusiteikę forsuoti, bet kaip ir kiekvienas organizmas, norime taip gyvuoti, kad turėtume minimalias sąlygas“, - pasakojo S.Tamkevičius.

Anot jo, žiniasklaida suformuoja nuomonę, kad Bažnyčia „sėdi ant aukso puodo“, bet taip nėra ir daug kur yra „vos suduriamas galas su galu“.

Susitikimo metu taip pat buvo aptarta alkoholio reklamos draudimo įstatymo tema. Seimas gruodžio pradžioje atšaukė anksčiau priimtas pataisas dėl alkoholio reklamos visiško draudimo nuo 2012 metų.

„Ir prezidentė, ir vyskupai yra tos pačios nuomonės, kad šiandien alkoholizmas Lietuvoje yra didelė bėda, bet tą didelę bėdą negalima išspręsti vien tik draudimais. Reikia kai kur draudimų, kai kur reikia ieškoti kitų formų, kad jis būtų ne taip lengvai prieinamas“, - sakė S.Tamkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

WASP

WASP portretas
Na tai lai tada atlieka gyventojų apklausa, kas kokiai konfesijai priklauso ir lai paskui "interesantai" rupinasi savo kunigeliais. O ką, vėl užkraus visuotinė "našta", iš bendros mokėsčių mokėtojų kišenės? Lai moka dešimtinė, kaip visi protestantiški kunigai, bei nemažai parapijiečių ir tada bus pinigų visiems reikalams. Malachijo knygoje puikiai aprašyta apie tai.

netikintis

netikintis portretas
Jeigu kunigai neisgali susimoketi socialinio draudimo mokescio, tai kaip jie pajegs atgave zeme susimoketi zemes mokesti? Koki turta jiems dar atiduoti, jeigu daugybe metu nusizengiant konstitucijai valstybe remia baznycia? Jeigu baznycios tarnai tokie vargsai tai kodel vazinejasi prabangiais automobiliais? Klausimu daugiau negu atsakymu.

Tikintieji

Tikintieji  portretas
turi pasirūpinti. O jeigu mažėja tikinčiųjų, turi mažėti ir bažnyčių tinklas. Juk tai ne valstybinė įstaiga, valstybė neturi surinktus iš dirbančiųjų pinigus atiduoti kunigams. Jei nesugeba ar tingi dirbti kunigu, tegul renkasi kitą darbą.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių