Baltijos šalys sieks, kad NATO oro policijos misija taptų nuolatinė

Baltijos šalys žada siekti, kad NATO oro policijos misijai būtų suteiktas nuolatinės misijos statusas.

Dėl to penktadienį sutarė Vilniuje susitikę Lietuvos, Latvijos ir Estijos gynybos ministrai.

"Sutarėme, kad pats geriausias, tikslingiausias variantas yra siekti nuolatinės NATO oro policijos misijos statuso", - penktadienį po Vilniuje įvykusio Baltijos šalių gynybos ministrų susitikimo žurnalistams sakė Lietuvos krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Ekspertų atlikta studija dėl tolesnės Baltijos šalių oro erdvės apsaugos ir pasiektas susitarimas bus pristatytas Baltijos šalių parlamentų komitetams, NATO institucijoms ir sąjungininkams.

"Taip pat sutarėme, kad svarbu gerinti oro policijos misijos sąlygas, kad ji būtų patraukli", - sakė R.Juknevičienė.

Susitikime taip pat buvo sutarta parengti galimybių studiją, kurioje būtų analizuojama kaip Baltijos šalys ateityje galėtų vykdyti bendrus karinės įrangos įsigijimus.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos gynybos ministrų pasirašytame komunikate pabrėžiama ir karinio bendradarbiavimo su Lenkija bei Šiaurės šalimis svarba.

Specialią studiją rengė Baltijos šalių ekspertų grupė, vadovaujant britų ekspertui ir glaudžiai bendradarbiaujant su Norvegijos gynybos institutu.

Lietuva ir kitos Baltijos šalys neturi oro erdvės patruliavimui tinkamų orlaivių. Šiaurės Atlanto Tarybos sprendimu, nuo 2004 metų Lietuvoje dislokuojami NATO šalių lėktuvai, kurie po kelis mėnesius saugo Baltijos šalių oro erdvę.


Šiame straipsnyje: NATOmisijaBaltijos šalys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių