Baltarusiją palieka visų Europos Sąjungos šalių ambasadoriai

Protestuojant prieš Minsko veiksmus, Baltarusiją palieka visų Europos Sąjungos (ES) šalių ambasadoriai konsultacijoms. Politologų teigimu, ES parodė principingą poziciją ir išplėtė savo priemonių arsenalą kalbantis su Minsku. Tuo metu Pramoninkų konfederacija nedrįsta prognozuoti Baltarusijos atsakomųjų veiksmų.

Aukščiausiu lygiu su Baltarusija nebus kalbamasi

Savo sprendimus atšaukti visus ambasadorius Baltarusijoje ES išplėtė savo priemonių arsenalą kalbantis su oficialiuoju Minsku, mano politikos analitikas Vytis Jurkonis. Tai esą kartu siekis parodyti, kad aukščiausiu lygiu su Baltarusija nebus kalbamasi, kol nebus priimti tam tikri sprendimai.

„Klausimas, kiek tai atsilieps eiliniam aktyviam Baltarusijos piliečiui. Žinome, kad nėra nepriklausomos žiniasklaidos, mažai tarptautinių organizacijų, mažesnis atstovavimas diplomatinėse atstovybėse reiškia ir savotiškai lengvesnę aplinką Baltarusijos režimui veikti. Kyla klausimas, ar žmogaus teisių aktyvistams nebus sunkiau. Kita vertus, pačios diplomatinės misijos nėra uždaromos – yra žemesnis atstovavimas, tos pačios programos, kurios vyko, tęsiasi“, – su lrt.lt kalbėjo V. Jurkonis.

Baltarusijos užsienio reikalų ministras Andrejus Savinychas nesureikšmino Bendrijos sprendimo, naujienų agentūrai AFP sakydamas, kad bus „teigiamas žingsnis, jeigu ambasadoriai informuos savo sostines apie Baltarusijos poziciją, jog ES politika Baltarusijos atžvilgiu neturi perspektyvų“.

V. Jurkonio teigimu, Baltarusijos elgesys rodo, kad jiems santykiai su ES valstybėmis mažiau svarbūs negu su Rusija. „Visą šį incidentą, diplomatinį karą reikėtų vertinti būtent to balansavimo kontekste ir, manau, kad akivaizdžiai parodo, jog prioritetas dabar Rusija.

Lietuvos Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis šią savaitę teigė, kad Minsko žingsnis buvo neproduktyvus ir taip užkertamas kelias dialogui, tačiau V. Jurkonis kelia klausimą, ar to dialogo apskritai būta: „Mano nuomone, bent jau nuo gruodžio 19-osios, jokių ryškesnių postūmių progreso linkme nebūta. Žemesniame lygmenyje, techniniai susitarimai, tikriausiai, bet dėl tų principinių pozicijų, žmogaus teisių, politinių kalinių jokio progreso nebuvo – tik regresas“, – įsitikinęs V. Jurkonis.

Pramonininkai: gali būti neigiamų pasekmių

Lietuvos pramonininkų konfederacija teigė negalinti kištis į didžiąją politiką, mat jeigu ir kištųsi – ne kažin ką nulemtų, tačiau ji pasisako už tokius santykius, kurie nekenktų ekonominiams santykiams, pramonei ir prekybai.

„Tokiu būdu mes bandome ieškoti sprendimų ir konsultacijų su valstybinėmis institucijomis dėl to, kad nepablogėtų mūsų geras ekonominis įdirbis per pastaruosius metus. Be jokios abejonės mes nekeliame klausimų dėl politinių sprendimų, kurie yra daromi kolektyviai Briuselio tarnyboms vadovaujant, konkrečiai būtent išorinių veiksmų tarnybos, bet mes nenusišaliname, stebime įvykius ir stengiamės informuoti, konsultuotis“, – LRT interneto tarnybai sakė konfederacijos gen. direktoriaus pavaduotojas Gintaras Morkis.

Pasak G. Morkio, tokios sankcijos gali pakenkti atsiskaitymų srityje. Sunku prognozuoti, pasak pavaduotojo, kokias atsakomąsias priemones gali sugalvoti Baltarusijos politikai, tačiau jos gali būti ekonominio pobūdžio ir taip turėti neigiamų pasekmių.

Lrt.lt primena, kad ES paskelbė atšaukianti ambasadorius Baltarusijoje antradienį. Anksčiau Minskas paskelbė, kad iš šalies turėtų išvykti Lenkijos ambasadorius, kuris vadovavo kampanijai už naujas ES sankcijas, ir ES pasiuntinys. Anot ES užsienio politikos vadovės Catherine Ashton, reaguojant į tai ES šalių ambasadoriai Baltarusijoje turi būti atšaukti konsultacijoms.


Šiame straipsnyje: Baltarusijasankcijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kanada

Kanada portretas
Pipiec.

Tuda im i doroga

Tuda im i doroga portretas
Mane juokas ima, kaip Baltarusijos "opozicija", besistengdama įsiteikti darbdaviams iš Briuselio ir Vašingtono, net apsiputojusi pila pamazgas ant savo tėvynės... Buvęs kaimynas prieš porą metų emigravo į Baltarusiją, gavo ten darbą pagal specialybę ir visai neblogai gyvena. Šią vasarą pakvietė apsilankyti.Pervažiavau Baltarusiją, pažiūrėjau, pakalbėjau su žmonėmis, palyginau su Lietuva... Išvada vienareikšmiška - Lietuva yra GILIAI GILIAI ŠIKNOJE. Būčiau jaunesnis,ir aš važiuočiau pas "DIKTATORIŲ" A.Lukašenką - ten trūksta specialistų. Bedarbystės nėra. Kiek žinau, iš LT į BY jau emigravo virš 2500 žmonių. Dėl kainų... elektros 1 kWh kainuoja 11-14 lietuviškų cnt, benzinas - 2,50-2,90 Lt. Daugelis maisto produktų 1/3, baltarusiški vaistai - iki 3-jų - 10-ties KARTŲ pigesni, negu LT. Kai Baltarusijoje buvo laidojamos teroro aukos ir paskelbtas gedulas, Briuselyje ES svarstė, kokias dar griežtesnes sankcijas taikyti Baltarusijai. Ten dalyvavusieji 3 Baltarusijos "opozicijos" atstovai reikalavo kuo greičiau ir kuo griežtesnių sankcijų bei padidinti FINANSINĘ PARAMĄ BY OPOZICIJAI... Apie teroro aktą nebuvo užsiminta nė žodžiu... Ar šituos išsigimėlius galima laikyti žmonėmis???

PROVOKACIJA

PROVOKACIJA portretas
NU KAIP GALIMA VIENAM AUTORIUI APIE VISUS ŽMONES GALVOTI? KAS LEIDŽIA KIŠTIS Į KITŲ ŠALIŲ REIKALUS? KAD ŽINIASKLAIDOS NEBŪTŲ, GYVENIMAS JUDĖTŲ ĮPRASTA VAGA. ATBULI VAIKŠTO IR NEGRAŽIAI ELGIASI.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių